Gestuurde zorgpolis niet minder van kwaliteit

0

In 2016 waren er elf polissen met selectief gecontracteerde zorg voor de basisverzekering. De kwaliteit hiervan is niet minder dan bij andere zorgpolissen. Dit constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na onderzoek. In 2016 had 8,6% van de verzekerden een dergelijke zorgpolis.

Het aantal gecontracteerde zorgaanbieders bij deze elf onderzochte polissen is beduidend minder dan het gecontracteerde zorgaanbod van de overige polissen van dezelfde zorgverzekeraar. Eerder onderzoek van de NZa wees al uit dat bij deze polissen de zorgplicht niet in het geding is.

Niet per definitie goedkoper

Nza: “Verzekeraars stellen behalve extra kwaliteitscriteria vaak ook andere aanvullende criteria voor de polissen met minder zorgaanbieders. Die criteria zijn divers, zoals een korting op de tarieven, een maximale reistijd en de mogelijkheid om online geneesmiddelen te bestellen. De polissen met selectief gecontracteerde zorg zijn niet per definitie goedkoper dan andere polissen. Wel wordt niet-gecontracteerde zorg niet volledig vergoed. Daarom is het van belang om bij het kiezen van een dergelijke polis goed te kijken van welke aanbieders in de buurt de zorg volledig wordt vergoed, zodat de reistijd niet onnodig lang wordt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.