Ger Jaarsma: ‘Waarom de nieuwe pensioenwet er snel moet komen’

0

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, schrijft in zijn column op de eigen website over de nieuwe Wet toekomst pensioenen en waarom die er volgens hem zo snel mogelijk moet komen.

Jaarsma: “Het was een interessant geluid, dat FNV-bestuurder Willem Noordman onlangs liet horen in het Financieele Dagblad. Het ging over de nieuwe Wet toekomst pensioenen die binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld, en de mogelijke vertraging bij de behandeling daarvan. “Alle tijd die genomen wordt, is in het nadeel van werknemers en gepensioneerden. De cijfers laten zien dat het nieuwe stelsel in de solidaire variant echt een verbetering is voor hele grote groepen, met meer kans op een pensioenverhoging en veel minder op een verlaging. Iedere vertraging betekent langer wachten tot het beter wordt”, aldus Noordman.”

Niet verstandig

“Uitstel van de wet lijkt ook mij niet verstandig. We wachten al meer dan tien jaar op een wet die het Nederlandse pensioenstelsel toekomstbestendig maakt. De huidige wetgeving is gedateerd. Er worden beloften gedaan over de hoogte van de pensioenuitkeringen die alleen maar kunnen worden waargemaakt door het aanhouden van forse buffers. Dat is de belangrijkste reden dat er de afgelopen jaren zo weinig is geïndexeerd. De nieuwe wet maakt daar een einde aan. Minder beloven en meer doen, dat is de kern. Uitstel is daarom niet wenselijk. Sneller indexeren – iets wat we eigenlijk allemaal willen – komt met de nieuwe wet namelijk dichterbij.”

Allemaal onzekerheden

“Er gaan ook stemmen op om behandeling van de wet uit te stellen vanwege de hoge inflatie. Dat is evenmin wenselijk. De inflatie is inderdaad uitzonderlijk hoog, daarover geen twijfel. Maar de gedachte dat dit tot een onverantwoord niveau van onzekerheid leidt, klopt niet. De realiteit is namelijk dat alles onzeker is in de wereld waarin we leven. Wie had een jaar geleden durven voorspellen dat er een oorlog in Europa woedt waarvan het einde nog niet in zicht is? Wie weet hoe de koopkracht zich gaat ontwikkelen en wat de gasprijs zal doen? Of er een recessie aankomt en hoe lang die gaat duren? Wat de ontwikkelingen zijn op de beurs? Hoe de euro zich houdt? Of het klimaat nog vervelende verrassingen voor ons in petto heeft? Wie de volgende presidentsverkiezingen in de VS gaat winnen? Wat er gaat gebeuren in de Zuid-Chinese zee? Allemaal onzekerheden, die grote gevolgen kunnen hebben voor onze economie en dus ook voor ons pensioenstelsel.”

Flexibel stelsel

“Waar het om gaat, is dat je een stelsel in de steigers zet dat flexibel genoeg is om met al deze – en ongetwijfeld nog tal van andere – onzekerheden te dealen. De Wet toekomst pensioenen voorziet in zo’n stelsel. Die wet speelt in op actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Die wet maakt een einde aan beloften die maar met moeite zijn waar te maken. Gepensioneerden profiteren daarvan, want verhoging van hun pensioenen komt eerder in zicht. Jongeren profiteren ervan, want als zij straks met pensioen gaan, zijn de potten nog steeds gevuld.”

Illusie

“Natuurlijk kunnen de pensioenen na invoering van de nieuwe wet ook dalen, afhankelijk van de ontwikkeling van de economie. Dat is de prijs die je betaalt voor meer flexibiliteit. Maar per saldo gaan gepensioneerden erop vooruit. En bovendien is het een illusie om te denken dat het huidige systeem volledige zekerheid biedt. Want als de dekkingsgraad van de pensioenfondsen onder de honderd procent daalt, dan gaan de pensioenen toch echt omlaag, wat de tegenstanders van de nieuwe wet ook beweren – of beter: suggereren.”

Hoe eerder hoe beter

De Wet toekomst pensioenen moet er dus komen, hoe eerder hoe beter. We leven namelijk in een land waar de armoede onder ouderen lager is dan vrijwel overal ter wereld, en dat wil ik graag zou houden. ‘Geloof me, als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles veranderen,’ zei een romanpersonage van de Italiaanse schrijver Tomasi di Lampedusa ooit. Daar ben ik het helemaal mee eens, en dat geldt dus niet in de laatste plaats voor onze pensioenwetgeving.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.