Ger Jaarsma: ‘Voor een goed pensioen kun je het beste in Nederland wonen’

0

In zijn column gisteren in het Friesch Dagblad schrijft Ger Jaarsma, de voorzitter van de Pensioenfederatie, dat om het Nederlandse pensioenstelsel bij de besten ter wereld te houden, aanpassing soms nodig is.

Jaarsma: “Het was een wat zorgelijk verhaal, dat ik onlangs las op een van de nieuwssites. Het ging over vergrijzing in landen die het moeilijker hebben dan wij. In Italië, Spanje en Japan is het aantal ouderen nog groter dan in Nederland en het aantal jongeren kleiner. Dat veroorzaakt allerlei problemen, zoals de leegloop van het platteland, maar het is natuurlijk ook niet handig voor de oudedagsvoorziening. Minder jongeren en meer ouderen, die ook nog eens langer leven, hoe financier je dat?”

AOW

“In Nederland hebben we gelukkig een stelsel dat tot nu goed werkt. Werknemers bouwen een pensioen op via hun werkgever, en de overheid voegt daar voor iedereen boven een bepaalde leeftijd AOW aan toe. Samen met lijfrentes en andere regelingen die sommigen van ons hebben getroffen, betekent dat dat de meeste Nederlanders het relatief goed hebben als ze met pensioen gaan. De cijfers van de armoede onder ouderen behoren tot de laagste ter wereld, en dat is iets om heel tevreden over te zijn.”

Flexibeler en moderner

“De kunst is natuurlijk om dat zo te houden. Elk goed systeem moet af en toe worden aangepast, en dat geldt dus ook voor ons pensioenstelsel. Daarom ligt er een nieuwe wet bij de Tweede Kamer, die naar verwachting na de zomer zal worden behandeld. Het is een wet die het stelsel flexibeler en moderner maakt. Het huidige stelsel is namelijk op zich prima, maar nogal star. Er zijn allerlei regels die niet meer passen bij deze tijd, waardoor het indexeren van pensioenen bijvoorbeeld traag verloopt.”

Eerlijk

“Als de nieuwe wet wordt aangenomen, gaat dat allemaal wat vlotter. Als het economisch goed gaat, kunnen de pensioenen sneller omhoog. Daar staat tegenover dat de pensioenen dalen als het economisch slecht gaat, zoals nu. Daar moeten we wel eerlijk over zijn. Maar per saldo kunnen de pensioenfondsen eerder uitkeren omdat ze zich niet meer aan allerlei regels hoeven te houden die hen dwingen om de hand op de knip te houden.”

Meer inzicht

“Er is nog een voordeel van het nieuwe systeem: je kunt beter zien hoe je eigen pensioen er precies voorstaat. Je krijgt namelijk een overzicht hoeveel geld er voor jou is belegd en wat dat naar verwachting gaat opleveren. Dat vind ik een goeie zaak, want je pensioen is immers voor jou. Jij spaart ervoor, samen met je werkgever, en je pensioenfonds zorgt ervoor dat dat geld over een langere periode met een factor twee of drie wordt vermeerderd.”

Haken en ogen

“Natuurlijk zitten er haken en ogen aan zo’n nieuwe wet. Het invoeren van een nieuw systeem kost veel tijd. Daarom krijgen de fondsen tot 2027 om over te stappen. Het invoeren van een nieuw systeem gaat ook met veel werk gepaard, en dat in een tijd dat goeie mensen soms lastig zijn te vinden. We zijn als sector dus op zoek naar enthousiastelingen die ons willen helpen dit nieuwe systeem in te voeren. Heb je belangstelling? Stuur een bericht, ik help je graag verder.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.