Ger Jaarsma: ‘Minister Kaag vraagt om vergroening. Heel goed, dat doen we al!’

0

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, schrijft in zijn column op de eigen website over een interessante brief, die minister Kaag van Financiën onlangs aan de Tweede Kamer stuurde. Deze ging over de rol van financiële instellingen bij het behalen van de klimaatdoelen van Parijs.

Jaarsma: “Het was een interessante brief, die minister Kaag van Financiën onlangs aan de Tweede Kamer stuurde. Niet alleen om de inhoud – de rol van financiële instellingen bij het behalen van de klimaatdoelen van Parijs – maar ook om de toon. De woorden ‘moeten’ en ‘ik’ kwamen er vaker in voor dan in de gemiddelde Kamerbrief. Dat maakte duidelijk dat het onderwerp de minister zeer ter harte gaat.”

Ambitie

“Ik deel die ambitie met de minister. Zoals ze zelf aangaf in de introductie van haar brief, is er reden tot zorg. De aarde warmt op, sneller dan gedacht, en daar moet iets aan gebeuren. En investeerders zoals pensioenfondsen, kunnen hierin een rol spelen, onder meer vanwege de grote posities die zijn aanhouden.”

Goed nieuws

“Het goede nieuws is: dat doen we al. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat duurzaam beleggen mainstream geworden is in de sector. Van oudsher gaat het vooral om de grotere pensioenfondsen, maar steeds vaker voeren ook middelgrote en kleinere pensioenfondsen een actief ESG-beleid (Environment, Social, Governance). Wat doen we dan precies om de klimaatdoelen van Parijs te halen? Dat is te veel om op te noemen. Daarom maak ik een selectie.”

  • De sector is actief betrokken bij het programma Climate Action 100+. Dit samenwerkingsverband van ruim 600 investeerders met meer dan 55 triljoen dollar belegd vermogen, trekt op tegen de 100 grootste CO2-uitstoters. Nederlandse pensioenfondsen zijn ‘lead engager’ voor grote namen als Shell, TotalEnergies en RWE. Dit betekent dat ze samen met andere investeerders het bedrijf analyseren, de gesprekken voorbereiden en vervolgens de dialoog aangaan met het bedrijf.
  • Lukt het niet met zo’n dialoog, dan nemen pensioenfondsen maatregelen om dergelijke bedrijven uit de portefeuille te weren. Hoe dit wordt gedaan, is afhankelijk van de manier waarop de beleggingen worden beheerd, maar onder de streep betekent dit afscheid nemen.
  • Nederlandse pensioenfondsen investeren fors in de energietransitie door investeringen in innovatieve projecten en bedrijven, onder meer in private equity. Een mooi voorbeeld is de belegging in Starke Energy, dat slimme batterijen levert voor woongebouwen en kantoren. Want voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving in Nederland is het opwekken van hernieuwbare energie niet genoeg. Er moet ook opslag zijn voor gebruik op een later moment.
  • Een mooi voorbeeld is ook de belegging in Ennatuurlijk, een stadsverwarmingsbedrijf dat werkt aan CO2-neutrale verwarmingssystemen voor onder meer ziekenhuizen. Het Medisch Centrum Leeuwarden is een van hun klanten.
  • Een andere investering betreft het Zeeuwse zonnepark Scaldia, met zes kilometer lengte een van de grootste zonneparken van Nederland. Scaldia vermindert in dertig jaar tijd de CO2-uitstoot met ruim 700.000 ton. Dat is hetzelfde als de uitstoot van 14.000 gezinnen per jaar.
  • In de woningportefeuille van weer een ander pensioenfonds werden in Alphen aan den Rijn meer dan honderd woningen uit de jaren tachtig gerenoveerd, waardoor de woningen van energielabel C naar energielabel A zijn gegaan. Het ging onder meer om het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van enkel glas door het allermodernste HR++ glas. Pensioenfondsen verstrekken ook leningen aan woningcorporaties in Nederland voor onder andere de verduurzaming van de sociale huurwoningen.

Klimaatacties

“Zoals gezegd, dit is maar een greep uit wat we allemaal doen. We gaan hierover na de zomer in gesprek met minister Kaag. Wilt u meer weten? Een uitgebreid overzicht van de klimaatacties van de Nederlandse pensioenfondsen vindt u hier.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.