Ger Jaarsma: ‘Het recht op pensioen’

0

Ger Jaarsma, de voorzitter van de Pensioenfederatie is, heeft een column in het Friesch Dagblad geschreven over het recht van een werknemer op pensioen.

Jaarsma: “Online platformbedrijven zijn handig voor consumenten, diensten zijn snel te regelen en producten snel in huis. Of ze de pensioenen voor hun personeel goed geregeld hebben, is lang niet altijd helder.”

Platformeconomie

“We hebben een hoop lol van de bedrijvigheid in de ‘platformeconomie’. Een weekendje weg is snel en makkelijk geregeld met de app van Booking.com. En als je onverwacht later thuis komt, kun je met Deliveroo sneller eten laten bezorgen dan zelf koken. Wij maken thuis ook wel gebruik van deze diensten. Het zijn bedrijven met mooie merken, jaloersmakend makkelijke interfaces en ze groeien als kool. Ze noemen zich online platformbedrijven, maar zijn ze in wezen echt anders dan bestaande bedrijven? En waarom starten pensioenfondsen rechtszaken tegen hen?”

Rechtszaken

“De reden dat die rechtszaken worden gestart, komt door het beginsel: geen premie, wel recht. Als je als werknemer pensioen wil ontvangen van het pensioenfonds dat in jouw bedrijfstak de pensioenen verzorgt, en de rechter vindt dat jij daar recht op hebt, dan krijg je levenslang pensioen uitgekeerd. Ook als je werkgever nooit een cent premie heeft betaald. Waar komt dat geld vandaan? Dat komt dan uit de algemene pot die is opgebouwd door alle werkgevers en hun werknemers die wél wisten dat ze aangesloten waren bij het pensioenfonds in die sector.”

Duidelijkheid

“Pensioenfondsen in de levensmiddelensector, vervoer, de reisbranche of de horeca willen dus snel duidelijkheid krijgen: valt deze nieuwe activiteit onder mijn pensioenfonds? Rust de verplichting om deze werknemers straks pensioen uit te keren op dit fonds? Sterker nog, het pensioenfonds heeft namens de gepensioneerden, werknemers en werkgevers in het fonds een wettelijke handhavingsplicht om die werkgevers aan te sluiten bij het fonds.”

Deliveroo

“Het is soms lastig, maar beginnende ondernemers met een nieuwe dienst moeten dus eerst onderzoeken of hun werknemers recht hebben op pensioen vanuit een pensioenfonds in de sector waarin ze actief gaan zijn. Deliveroo vindt bijvoorbeeld dat zij een platformbedrijf is en bezorgers zzp’ers zijn, maar de rechter vindt dat het bezorgen van maaltijden de kernactiviteit van het bedrijf is en dat de bezorgers bij Deliveroo werknemers zijn.”

Premie afdragen

“Daarom moet Deliveroo premie gaan afdragen aan het pensioenfonds. Dat gebeurde ook bij Booking.com, waarbij de rechter oordeelde dat het een reisagent is. Dus zelfs als een bedrijf een eigen pensioenregeling heeft aangeboden, zoals Booking, kan het zijn dat een rechter bepaalt dat werknemers recht hebben op pensioen van het pensioenfonds van de betreffende sector.”

Loondienst

“Want daar gaat het uiteindelijk om: het recht van de werknemer op pensioen. In Nederland is geregeld dat voor bijna alle werknemers in loondienst, meer dan 80% van de werkenden, automatisch via de werkgever een bedrag voor pensioen wordt opgebouwd. De werkgever betaalt daar meestal twee derde van,en het pensioenfonds verdubbelt of verdriedubbelt dat bedrag door het te beleggen. Inkomen na pensionering dat je alle werkenden gunt. Ook de mensen die nu via nieuwe platformbedrijven hun boterham verdienen.”

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.