Ger Jaarsma: ‘Elke euro is er één. Dat geldt ook voor de gepensioneerden van straks’

0

In zijn column gisteren in het Friesch Dagblad schrijft Ger Jaarsma, de voorzitter van de Pensioenfederatie, dat alle pensioenfondsen voor een ingewikkelde evenwichtsoefening staan. De huidige pensioenen kunnen omhoog, maar er moet ook voldoende geld in kas blijven voor de toekomstige gepensioneerden.

Jaarsma: “Alle pensioenfondsen staan voor een ingewikkelde evenwichtsoefening. De huidige pensioenen kunnen omhoog, maar er moet ook voldoende geld in kas blijven voor de toekomstige gepensioneerden. Elke euro is er één. Je hoort deze uitspraak de laatste tijd steeds vaker. In een tijd waarin de prijzen 17% hoger liggen dan een jaar eerder, is elke verbetering aan de inkomstenkant welkom. Vele gepensioneerden kijken daarom reikhalzend uit naar de berichten van hun pensioenfonds: wat zal 2023 brengen aan verhoging van het pensioen?”

Indexeren

“Ook pensioenfondsbestuurders zijn blij dat indexeren – het verhogen van pensioenuitkering en pensioenopbouw – er eindelijk weer in zit. Jarenlang was de rente uitzonderlijk laag. Nu de rente stijgt, hoeven ze minder geld in kas te houden voor de toekomstige gepensioneerden. En dat betekent dat een deel van die grote buffer weer kan worden toegedeeld. Ook al daalde het vermogen van veel pensioenfondsen, die stijgende rente had toch een groter effect. Dus zijn ze deze dagen aan het rekenen hoeveel ze het pensioen kunnen verhogen in 2023. Dat is nog een hele puzzel.”

Vet op de botten

“Veel pensioenfondsen hebben in de zomer een extra indexatieronde gehad. De regels zijn met het oog op het nieuwe pensioenstelsel versoepeld, zodat een tussentijdse verhoging mogelijk werd. Dat betekent wel dat de buffer al is gedaald. Ook is het belangrijk om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe pensioenstelsel. Mensen vanaf rond de 45 jaar krijgen minder pensioenopbouw nu de doorsneesystematiek wordt afgeschaft en behoeven daarvoor wellicht compensatie. Ook is het wel fijn om wat vet op de botten te houden voor de jaren tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Tenslotte zijn de financiële markten behoorlijk in beweging. Niemand zit te wachten op een pensioenverlaging omdat er eerder teveel is verhoogd.”

Inflatie en lonen

“Tot slot is het ook een puzzel omdat elk pensioenfonds zijn eigen beleid heeft. Neem bijvoorbeeld de periode waarover de verhoging wordt bepaald. Loopt die van september tot september, dan is dat net de periode waarin de inflatie sterk steeg – het pensioenfonds wil dat zoveel mogelijk compenseren. Bij een andere referteperiode tikt de inflatie wellicht minder door. De meeste fondsen baseren de verhoging op de inflatie, maar er zijn er ook die de lonen als uitgangspunt nemen. En die zijn veelal minder gestegen dan de prijzen de laatste tijd. De vooruitzichten van de beleggingen, de mate van rente-afdekking; het speelt allemaal mee.”

Hamvraag

“Hoe een pensioenfonds het ook organiseert, de hamvraag is: waar ligt de balans tussen zoveel mogelijk verhogen en tegelijkertijd voldoende overhouden om de pensioenen voor de huidige en de toekomstige gepensioneerden te kunnen betalen? En die afweging van belangen geldt voor alle fondsbestuurders, altijd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.