Ger Jaarsma: ‘Een bedrag van 200.000 euro voor elke werknemer’

0

In zijn column gisteren in het Friesch Dagblad drukt Ger Jaarsma, de voorzitter van de Pensioenfederatie, mbo-studenten op het hart om nu alvast na te denken over hun pensioen, ook al is dat nog ver weg.

Ger Jaarsma: “Vorige week maandag stapte ik vroeg in de auto van Leeuwarden naar Rotterdam voor een bijzonder feest: de opening van de Week van het Geld. In de Kunsthal opende erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken koningin Máxima de elfde editie van deze belangrijke themaweek. Ik zat in de zaal tussen een stuk of dertig basisschoolleerlingen van Daltonschool De Kleine Prins en mbo-studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ze hadden prachtige kunstwerken gemaakt over de betekenis van geld.”

Kunstwerk

“Zo hadden ze uitgebeeld dat geld steeds meer digitaal wordt door allerlei pixels te schilderen en was er een kunstwerk met allerlei ogen,omdat je wel goed moet opletten met geld. Ook hadden twee leerlingen een boom geschilderd: een geldbedrag kan namelijk ook groeien. Maar in het gesprek met de majesteit vertelde een jonge kunstenaar dat hij sparen toch wel lastig vond. Sparen voor pensioen zal dan wel helemaal een uitdaging zijn!”

Vroeg beginnen

“Dat merkte ik later die week ook, toen ik gastlessen over pensioen gaf op een grote mbo-instelling voor Zorg en Welzijn in Rotterdam. De eerste vraag die een student mij stelde was: “Waarom moeten we nu al sparen voor pensioen, dat duurt toch nog heel lang?” Ze had helemaal gelijk. Ze moest nog beginnen met werken; dan al denken aan het moment dat je stopt, vraagt wel veel verbeeldingskracht van de jongelui. Toch heb ik ze voorgehouden dat ze daar hun werkgever wel naar moeten vragen, als ze na hun studie aan de slag gaan. Want het bedrag van 200.000 euro dat gemiddeld voor een werknemer in loondienst klaarstaat op pensioendatum, dat willen ze natuurlijk wel halen.”

Loonstrookje

“Daarom hebben we ons klassikaal door een loonstrookje geworsteld, zodat ze zagen welk deel van het loon voor later word ingehouden. Ik heb ze verteld dat de werkgever doorgaans een groot deel van de premie bijdraagt en dat het pensioenfonds die totale premie minstens verdubbelt door het te beleggen.”

Nieuwe pensioenwet

“En er waren meer vragen: over pensioen beginnen bij je eerste werkgever, waarom zou je dat doen? “Ik weet niet eens of ik bij dat bedrijf wel lang blijf werken!” Zonder in te gaan op de nieuwe pensioenwet, die een antwoord is op deze trend om vaker van werkgever te wisselen, heb ik geantwoord dat het tóch goed is om naar de arbeidsvoorwaarde pensioen te vragen. Tenslotte kun je het persoonlijke pensioenpotje dat we na invoering van de wet tegemoet kunnen zien, makkelijker meenemen naar een ander pensioenfonds. En hoe eerder je begint met opbouwen, hoe sneller je pensioenpot groeit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.