Ger Jaarsma: ‘Alle informatie is beschikbaar voor besluit over Wet toekomst pensioenen’

0

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, schrijft in zijn column op de eigen website over de aanstaande behandeling in de Tweede Kamer van de Wet toekomst pensioenen.

Jaarsma: “Het was een lange en zonnige zomer. Voor Tweede Kamerleden met pensioen in de portefeuille was het ook de periode om zich voor te bereiden op de behandeling van de Wet toekomst pensioenen. Een pittige klus; het is een omvangrijke wet die voor veel mensen effect gaat hebben. Maar ik denk dat Kamerleden een goede afweging kunnen maken op basis van alle informatie die er is.”

Hete herfst

“Er gaan geluiden dat het met deze wetsbehandeling wel eens een hete herfst kan gaan worden. Ik denk dat het wel mee zal vallen. Ten eerste ligt er aan deze wet een breed gedragen akkoord ten grondslag, waar partijen langdurig over hebben gesproken en nagedacht. Ten tweede heeft de Raad van State in zijn advies geen juridische hobbels gezien. En wat belangrijk is: er is ontzettend veel gerekend aan dit nieuwe stelsel, zowel door pensioenfondsen als door wetenschappers. Zo is in kaart gebracht wat de Wet toekomst pensioenen gaat betekenen voor deelnemers en gepensioneerden in elke fase van hun leven. Onderzoek van Netspar laat bijvoorbeeld zien dat voor gepensioneerden het nieuwe stelsel meer kans biedt op verhoging van hun pensioen dan het huidige, waarin pensioenfondsen grote buffers moeten aanhouden. En de afschaffing van de doorsneesystematiek betekent dat jongeren aan het begin van hun carrière meer pensioen gaan opbouwen dan in het huidige stelsel. Duidelijk is dat de groep rond de 45 jaar daarvoor gecompenseerd moet worden. Hoe het stelsel uitwerkt op verschillende groepen, is dus in grote lijnen bekend.”

Inflatie

“Natuurlijk is niet alles te voorspellen; de rentestand en de opbrengsten uit beleggingen blijven bepalend voor de hoogte van het pensioen. Dat is nu zo, en dat blijft zo. Op dit moment buigt de commissie parameters zich over een model om economische scenario’s te genereren. Een vraag daarbij is hoe veel extreme economische scenario’s met bijvoorbeeld een inflatie van 10% hierin voor moeten komen. Een interessante exercitie voor de experts, maar het zegt niets over of de keuze voor een nieuw pensioenstelsel de juiste is. De voordelen van de Wet toekomst pensioenen (meer kans op verhogen, meer inzicht in eigen pensioenopbouw, toekomstbestendig) blijven overeind. Wachten op de uitkomst van deze commissie heeft echt geen enkele meerwaarde.”

Strakke agenda

“Kortom, we beseffen dat het best een strakke agenda is, en pensioen is zacht gezegd niet het enige dossier dat de aandacht vraagt deze maanden. Maar dit is hét moment om de stap te zetten naar een vernieuwd, toekomstbestendig pensioenstelsel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.