Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2022 8,6% hoger

0

Op 1 januari 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 315.000 euro. Dat is 8,6% meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 19,5% relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 233.000 euro per woning. Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4% het sterkst toe, gevolgd door de gemeente Utrecht met 9,8%. In Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde met 2,1% veel minder hard toe dan het landelijk gemiddelde.

Sterkste stijging

In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 11,8% tot 293.000 euro per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van 315.000 euro. De gemiddelde woningwaarde steeg met 6,5% het minst hard in Noord-Holland en Limburg, maar ligt in Noord-Holland met gemiddeld 391.000 euro per woning wel hoger dan in de andere provincies.

Prijsontwikkeling

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2022 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2021. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde.

Hoogste WOZ-waarde in Bloemendaal

In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 828.000 euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (167.000 euro).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.