Gemiddelde prijs bestaande koopwoning 416.786 euro

0

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland in het eerste kwartaal van 2023 met 1,6% gedaald. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 komt die prijs 0,7% lager uit. Dit en meer blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

In het eerste kwartaal van 2023 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 416 786 euro. Het aantal bestaande koopwoningen dat in die periode van eigenaar wisselde bedroeg 40 437. Dat is 7,9% minder dan een jaar eerder. In bijna alle provincies was er een afname van het aantal transacties. Alleen in de provincie Utrecht werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder (0,9%). Ook in de vier grootste steden wisselden minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder. De daling was met 16% het grootst in Den Haag.

Bestaande koopwoningen waren in de eerste maanden van dit jaar in 7 van de 12 provincies goedkoper dan een jaar eerder. Met 3% was de prijsdaling het grootst in de provincie Utrecht. In Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland lagen de prijzen echter hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was wel kleiner dan in de kwartalen ervoor. Zeeland noteerde in het eerste kwartaal van 2023 met 2,3% de grootste stijging.

Van bijna alle woningtypen waren de prijzen in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar eerder. Het sterkst was de prijsdaling van appartementen, met 2,8%. Alleen vrijstaande huizen waren duurder dan een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.