Gemiddelde hypotheeksom hoger dan ooit

0

De gemiddelde hypotheeksom is nog nooit zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2017 (287.000 euro). Dat concludeert IG&H in zijn driemaandelijkse Hypotheekupdate.

Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H Consulting & Interim: “Na een relatief stabiele hypotheeksom over de eerste twee kwartalen van 2017 groeit de gemiddelde hypotheeksom in het derde kwartaal van 2017 weer. Ook stijgt het aantal verstrekte hypotheken flink, behalve bij starters. Bij deze groep daalt dit aantal met 7%.

Stijging aantal hypotheken

In het derde kwartaal van 2017 zijn 87.000 hypotheken verkocht. Dit is een stijging van ruim 4% ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde huizenprijs is in hetzelfde jaar gestegen met 7,8%. Het woningaanbod is daarentegen met bijna 26% gedaald. “Deze spanning op de woningmarkt zorgt voor hoge huizenprijzen en daarmee voor groei van de gemiddelde hypotheeksom”, zegt Smit. “We zien dat voor starters de gemiddelde hypotheeksom is gestegen naar 232.000 euro, terwijl het aantal verstrekte hypotheken aan deze groep is gedaald met 7%. We kunnen daarmee stellen dat de lastige positie voor starters aanhoudt.”

Stijging huizenprijzen

De stijging van de huizenprijzen zet ook door in het derde kwartaal van 2017. Zo blijkt de gemiddelde prijs voor eengezinswoningen het afgelopen kwartaal met 6,9% te zijn gestegen. De gemiddelde prijs voor appartementen laat zelfs een stijging zien van 11%. “Ook dit bemoeilijkt de positie van starters”, zegt Smit. “Waar doorstromers nu sterk kunnen profiteren van de groeiende huizenmarkt, lijken starters last te hebben van de aangescherpte leennormen en de stijgende huizenprijzen. De groei van de gemiddelde hypotheeksom zorgt samen met de groei van het aantal verstrekte hypotheken voor een groei van de hypotheekomzet naar 25,1 miljard. Dit is een groei van 6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017, en een duidelijke stijging ten opzichte van de groei in het vorige kwartaal. De hypotheekomzet overtreft daarmee de recordomzet van het vierde kwartaal van 2016 en is terug op het niveau van 2008.”

Drie grootbanken

Smit: “Het marktaandeel van de grootbanken groeit in het derde kwartaal van 2017 naar bijna 55% van de hypotheekproductie. Deze groei wordt vooral veroorzaakt door een sterke groei van het marktaandeel van ING (+3,7%). ABN Amro laat als enige grootbank een lichte krimp in het marktaandeel zien. De verzekeraars weten de stijgende lijn die is ingezet in de eerste helft van 2017 niet door te zetten en ook regiepartijen en buitenlandse partijen zien hun marktaandeel krimpen in het derde kwartaal van 2017.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.