Gemiddelde hypotheekbedrag duikt onder de drie ton

0

De stijging van de hypotheekrente en de afvlakking van de stijging van de huizenprijzen heeft effect op het gemiddelde hypotheekbedrag. Met een gemiddelde van 298.000 euro in het vierde kwartaal, dook het gemiddelde hypotheekbedrag voor het eerst sinds twee jaar onder de grens van 300.000 euro.

Dit en meer blijkt uit nieuwe cijfers, gebaseerd op data van De Hypotheker. Commercieel directeur Menno Luiten: “Sinds het omslagpunt in het tweede kwartaal van dit jaar is ieder kwartaal een sterkere daling zichtbaar van het gemiddelde hypotheekbedrag (Q1: +8%, Q2: -1%, Q3: -5% en Q4 -11%). In december bedroeg de daling zelfs 13% in vergelijking met vorig jaar, de grootste daling in een maand ooit gemeten. Deze daling zal in het eerste kwartaal van 2023 mogelijk iets afvlakken als gevolg van de hypotheekrente, die de afgelopen weken weer iets is gedaald met zo’n 0,4%. Dit kan op termijn resulteren in een minder sterke daling van het gemiddelde hypotheekbedrag.”

Met name jonge huizenkopers hebben volgens Luiten weer een voet tussen de deur op de huizenmarkt. “Dit heeft vooral te maken met het stijgende woningaanbod. Zo staan woningen langer te koop en is er – door de minder gunstige markt – minder concurrentie van zowel doorstromers als beleggers. Ook is dit het laatste jaar waarbij de jubelton belastingvrij kan worden geschonken.”

Gebrek aan levensloopbestendige woningen

Waar de starters meer lucht krijgen, worden 55-plussers juist relatief hard geraakt. Voor deze groep is er weinig passend woningaanbod in de vorm van levensloopbestendige woningen. “In deze leeftijdsgroep bedraagt het gemiddelde hypotheekbedrag voor aankoop woning nu 220.000 euro, wat relatief laag is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Dit komt vooral omdat veel ouderen al een (groot) deel van hun hypotheek hebben afgelost en vaak ook overwaarde hebben. Als het hen wel lukt om een passende woning te vinden, hebben zij vaak een lagere hypotheek nodig”, aldus De Hypotheker in een toelichting op de cijfers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.