Gemiddeld 24,5 mln schade per dag

0

Gemiddeld keren schadeverzekeraars per dag 24,5 mln euro uit. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). In 2008 dook het CVS ook al eens in deze cijfers. Toen kwam de gemiddelde uitgekeerde schade per dag uit op 16,9 mln.

Dit jaar is een schrikkeljaar en dat betekent een dag extra risico voor verzekeraars. Reden voor het CVS – onderdeel van het Verbond van Verzekeraars – om uit te rekenen wat deze extra dag schadeverzekeraars kost. Eenzelfde rekenexercitie voor levens- en inkomensverzekeringen is een stuk complexer en daarom niet uitgevoerd.

De meeste schade komt volgens het CVS voor rekening van autoverzekeraars en bedraagt gemiddeld 10,8 mln euro per dag. Opstal/inboedel komt op 7,3 mln en transport op één miljoen. De categorie overig levert ten slotte dagelijks een schadepost op van 5,4 mln euro. Verzekeraars houden overigens rekening met de extra dag in een schrikkeljaar, door bij de premievaststelling uit te gaan van 365 en een kwart dagen per jaar.

Schrikkeldagstorm

In 2008 berekende het CVS dat verzekeraars dagelijks gemiddeld zo’n 16,9 mln euro aan schadepenningen uitkeren. Ook toen was motorrijtuigenschade met 7,9 mln euro de belangrijkste kostenpost. In 2008 ging het overigens goed mis op de extra dag in februari en werd door een schrikkeldagstorm voor 3,9 mln euro schade aangericht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.