Gemeenten gebruiken OZB als pinapparaat

0

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het onjuist dat de hogere rekening voor brede maatschappelijke voorzieningen, waar iedereen baat bij heeft, eenzijdig wordt neergelegd bij mensen met een eigen huis en start vandaag een online petitie tegen de dreigende OZB-verhogingen. 

De onroerendezaakbelasting (OZB) dreigt volgend jaar in veel gemeenten omhoog te schieten. Volgens deze gemeenten is dat onvermijdelijk door de grote tekorten voor ouderen (Wmo)- en jeugdzorg. VEH wil met de petitie bereiken dat het kabinet met extra geld voorkomt dat gemeenten deze kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren afwentelen op huiseigenaren.

In berichten over vaak forse verhogingen van de OZB, soms wel met 25%, worden de zorgtaken steevast als hoofdoorzaak genoemd. Vooral huiseigenaren met een bescheiden inkomen kunnen deze forse lasten steeds moeilijker betalen. “Brede maatschappelijke lasten moeten ook breed worden gedragen”, zegt Nico Stolwijk, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “De rekening eenzijdig neerleggen bij huiseigenaren is bizar en principieel onjuist. Gemeenten die de begroting niet sluitend krijgen kunnen maar twee dingen doen: bezuinigen op voorzieningen of de OZB verhogen. Omdat het eerste vaak in beperkte mate mogelijk is, wordt de belastingverhoging vaak onvermijdelijk.”

Het initiatief van Vereniging Eigen Huis is te vinden op petities.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.