Gemeenten gaan Verzilverlening aanbieden

1

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) introduceert de Verzilverlening. Hiermee kunnen gemeenten en provincies woningeigenaren helpen de overwaarde uit hun stenen te halen. Een extra instrument om langer zelfstandig wonen of verduurzamen te stimuleren, zegt SVn.

De Verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De aanvrager betaalt gedurende de looptijd geen rente en aflossing. De lening wordt afgelost na verkoop van de woning of overlijden. Er is geen maximale leeftijdsgrens voor het afsluiten van de Verzilverlening van SVn.

Variant op Blijverslening

De Verzilverlening van SVn is in eerste instantie bedoeld om te investeren in comfortabel en veilig wonen. Het is daarmee feitelijk een variant op de Blijverslening, die in al meer dan 80 gemeenten wordt aangeboden. De Blijverslening werd vorig jaar geïntroduceerd en is bedoeld om senioren die hun woning willen aanpassen, te helpen bij de financiering daarvan. De gemeente kan restricties opleggen waaraan de Verzilverlening mag worden besteed. Ook mogen de gemeenten zelf de maximale lening en de doelgroep bepalen.

Anders dan bij andere SVn-leningen krijgt de gemeente niet ieder jaar een deel van zijn lening terug, maar pas over langere termijn. Jan Willem van Beek (foto), directeur van SVn: “Wij denken dat de gemiddelde Verzilverlening na 10-15 jaar met rente wordt terugbetaald. Dat lijkt lang, maar is eigenlijk niet anders dan bij andere hypothecaire Stimuleringsleningen. Wij denken met zowel de Verzilver- als de Blijverslening overheden, maar vooral ook de senioren zelf, oplossingen te bieden om langer thuis wonen mogelijk te maken.”

Goede stap volgens VEH

Vereniging Eigen Huis juicht de komst van de Verzilverlening toe. VEH-directeur Rob Mulder: “We hopen dat veel gemeenten de Verzilverlening zullen omarmen. Het is een goede oplossing voor senioren met een bescheiden inkomen. Er is geen inkomenstoets, de rente is laag en wordt bij de lening bijgeschreven. De Verzilverlening voldoet daarmee aan de wensen van veel ouderen omdat de woning zonder extra maandlasten kan worden aangepast.”

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • Harrie

    Je moet voldoen aan de landelijke voorwaarden voor hypotheek of persoonlijke lening. Ben benieuwd naar de specifieke voorwaarden, hoe hoog mag bijvoorbeeld de WOZ-waarde zijn? Vergeet bovendien de kosten niet van deze financieringen. Voor aanpassingen zoals het plaatsen van een traplift kan je in bepaalde gevallen ook een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Een verzilverlening kan helpen om in je eigen huis te kunnen blijven wonen. Maar de verstrekkers (gemeente, provincie en SVn) kunnen je niet adviseren over de lening die het beste bij je past.