Gemeenten en provincies aan zet in woningcrisis

0

Voor elke negen woningen in een straat, moet er volgens Maarten Hoorn van Platform31 één bij komen. Dat enorme aantal nieuwe woningen komt bovenop de 223.000 woningen die op korte termijn al nodig zijn om het huidige tekort in te lopen.

Platform31 is een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Het platform neemt een onafhankelijke positie in tussen overheden, maatschappelijke organisaties en marktpartijen. Platform 31 ontwikkelt kennis in onderzoek, praktijkexperimenten en netwerken samen met overheden en andere organisaties. Het platform richt zich daarbij op sociale, economische en ruimtelijke vraagstukken.

Maarten Hoorn, Opgavemanager Wonen, ruimte en leefbaarheid bij Platform31, baseert zijn uitspraak op de nieuwste bevolkingsprognoses van Primos. Daaruit blijkt dat het aantal huishoudens de komende 15 jaar nog sneller stijgt dan verwacht. En het huidige tekort aan woningen is ook nog eens groter dan eerder geraamd. “Een grotere instroom van migranten, gemiddeld kleinere huishoudens en een schaarser aantal plekken in verzorgingshuizen zorgen voor de grotere groei van het aantal huishoudens (11 procent) en een net zo hard groeiende behoefte aan woningen.”

De knop moet om, zegt Hoorn. “Nu het kabinet demissionair is moeten gemeenten en provincies snel aan de slag. Niet meer kijken waar we de woningen het beste kunnen bouwen. Maar kijken hoe we met nieuwe woningen de kwaliteit van onze steden en dorpen kunnen verbeteren. Zo kan optoppen van een flatgebouw de verduurzaming van het gebouw financieren. Verdichten kan zorgen voor betere voorzieningen. En nieuwbouw buiten de stad kan zorgen voor extra waterberging en meer biodiversiteit.”

Woningtekort nog groter dan verwacht

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.