Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie maken veel mensen met schulden geen gebruik van de schuldhulpverlening in hun gemeente. Ze weten de weg naar het juiste loket niet of laat te vinden, schamen zich voor hun problemen of zijn bang om de controle over hun financiële situatie te verliezen.
De Arbeidsinspectie onderzocht de uitvoering en doeltreffendheid van schuldhulpverlening vanuit gemeenten. De bevindingen zijn samengevat in het onderzoek ‘De weg naar een schone lei’ en aangeboden aan de Tweede Kamer.
Van de mensen die wel gebruik maken van de schuldhulpverlening in hun gemeente, valt een deel tijdens het traject uit. Bijvoorbeeld omdat ze de regels als knellend ervaren of niet in staat zijn om hieraan te voldoen. Met als gevolg dat financiële problemen groter worden en oplossingen verder uit het zicht raken. Een proactieve houding van hulpverleners is volgens de Arbeidsinspectie belangrijk om het proces te bespoedigen. “De doorlooptijden tijdens de hulpverlening lopen vaak hoog op. Om de financiële zelfredzaamheid te bevorderen en nieuwe schulden te voorkomen is er meer aandacht nodig voor begeleiding tijdens, en nazorg na een hulpverleningstraject.”
Goedkoop is duurkoop
Veel gemeenten laten de schuldhulpverlening voor een deel of helemaal uitvoeren door private partijen. Gemeenten blijven in die gevallen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uitvoering. Er zijn volgens het onderzoek echter signalen dat gemeenten bij het aanbesteden van de schuldhulpverlening te beperkte budgetten beschikbaar stellen en dat de doeltreffendheid van de uitvoering daardoor onder druk komt te staan. De Arbeidsinspectie roept het ministerie van SZW dan ook op om hier nader onderzoek naar te doen.
Ondernemers
Ook ondernemers met problematische schulden hebben recht op schuldhulpverlening. De toegang voor ondernemers is in de laatste jaren verbeterd, maar de zichtbaarheid en bekendheid van de schuldhulpverlening onder deze doelgroep vormt een aandachtspunt. Ook concluderen de onderzoekers dat ondernemers die de schuldhulpverlening wel weten te vinden, vervolgens minder vaak van hun schulden afkomen dan particuliere hulpvragers. Dit komt onder andere doordat ondernemers gemiddeld hogere schulden hebben en doordat passende saneringsmogelijkheden ontbreken.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.