Geldzaken discussiepunt in relaties

0

Bij 40% van de stellen zijn de partners het niet altijd met elkaar eens over geldzaken. Bij 31% van de stellen denken de partners ook nog eens verschillend over de manier waarop je met geld kunt omgaan. Toch gaan vrouwen bewuster met geld om dan mannen, concludeert het Nibud.

In een voorpublicatie van een groter Nibud-onderzoek naar de financiële administratie van consumenten, dat in april naar buiten komt, zet het Nibud op een rij hoe mannen en vrouwen omgaan met de huishoudfinanciën. Driekwart van de mannen vindt dat zijn partner goed met geld omgaat. Van de vrouwen vindt 67% dat.

Administratie niet gezamenlijk gevoerd

Bij bijna 70% van de huishoudens doet een van beide partners de financiële administratie. Het gaat dan om het bewaren van belangrijke documenten op een geordende manier en het op tijd betalen van alle rekeningen. Bij stellen ouder dan 50 jaar doet de man dit vaker dan de vrouw. Het Nibud adviseert stellen bij wie een van beide partners alle administratie op zich neemt, ervoor te zorgen dat de ander ook op de hoogte is van de gezamenlijke abonnementen, contracten en inlogcodes.

Gebruik gezamenlijk e-mailadres

Bij alle stellen komen e-mailberichten over de vaste lasten – van bijvoorbeeld de energiemaatschappij, internetprovider of verzekeringsmaatschappij – twee keer zo vaak op het e-mailadres van de man terecht. Het Nibud adviseert om voor de financiële administratie een gezamenlijk e-mailadres te maken waarop alle post binnen kan komen. Bij twee op de tien stellen gebeurt dit al. Bij 45% van de stellen komen e-mailberichten van partijen waarmee contracten zijn afgesloten binnen op verschillende e-mailadressen.

Vrouwen bewuster met geld

Het Nibud merkt op dat vrouwen bewuster met geld omgaan dan mannen. “Ze checken vaker of afschrijvingen kloppen (82 versus 74% van de mannen), vergelijken vaker prijzen (61 versus 53%) en controleren vaker voor ze een aankoop doen of ze het kunnen betalen (86 versus 77%). Ook maken vrouwen vaker een boodschappenlijstje: 76 versus 64% van de mannen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.