‘Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente’

0

Alle onrust rond de banken ten spijt gingen nagenoeg alle (40) geldverstrekkers deze week over tot het verlagen van hun hypotheekrentetarieven, schrijft De Hypotheekshop. Daaronder, op Lloyds Bank na, ook alle grote spelers, waaronder de grootbanken en verzekeraars. Enkele verlaagden zelfs twee keer. En de verlagingen waren flink, oplopend tot 0,20/0,30%. Dat zorgde voor een van de grootste dalingen van de hypotheekrente sinds 2004.

Wat de hypotheekketen opvalt, is de snelheid waarmee geldverstrekkers reageerden op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De kapitaalmarktrente vormt de basis voor de hypotheekrente. Wijzigingen in de marktrente worden vaak met een vertraging van één tot drie weken doorgevoerd in de hypotheekrente. Die periode is bij verhogingen in de regel wat korter dan bij verlagingen. Op de daling van de marktrente die twee weken terug inzette, reageerden de eerste aanbieders echter al na twee werkdagen direct met aanzienlijke verlagingen. Het laat zien dat financiers in een ten opzichte van vorig jaar gehalveerde hypotheekmarkt (eerste kwartaal) dringend op zoek zijn naar hypotheekaanvragen. Op het rentelijstje van 10 jaar vast met NHG is het dringen met bijna 15 geldverstrekkers binnen 0,10% van de scherpste.

Korte rente

De Hypotheekshop: “Een andere opvallende ontwikkeling van dit moment is die van de korte rente. De verhogingen door de centrale banken van hun beleidsrente hebben de korte hypotheekrentes (variabel, 1 en 2 jaar vast) in driekwart jaar omhoog gestuwd. Deze week kwam het gemiddelde 1 jaarstarief zelfs boven dat van 30 jaar vast uit en werd daarmee de duurste hypotheekrente. Met recht een inverse rentecurve, zoals dat in jargon wordt genoemd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.