Geldverstrekkers verlagen hypotheekrente fors

0

De grens van de NHG wordt per 1 januari aangepast van 355.000 naar 405.000 euro. Een flinke verhoging, waardoor meer woningen volgend jaar in aanmerking komen voor financiering met NHG. Vooral als de huizenprijzen gaan dalen. Voor veel starters (en doorstromers) een gunstige ontwikkeling, zeker in combinatie met de hogere vrijstelling voor de overdrachtsbelasting (tot 440.000 euro) zoals die in 2023 geldt. Dat schrijft De Hypotheekshop.

Hoewel het niet bij alle geldverstrekkers mogelijk is, kan een deel van hen op dit moment al een renteaanbod (voorlopige offerte) uitbrengen op basis van de NHG-normen van 2023. Hierdoor ligt het percentage starters en doorstromers dat een offerte aanvraagt met NHG in de huidige maand december (68% van de starters resp. 22% van de doorstromers; bron HDN) een stuk hoger dan over heel 2022 (48% resp. 12%).

Toename concurrentie

De verhoging van de NHG-grens zorgt tevens voor een toename van de concurrentie tussen aanbieders in het NHG-segment. De Hypotheekshop: “Vorige week (week 49) verlaagden bijna alle actieve geldverstrekkers (40) hun hypotheekrentes en gingen met name de hypotheekrentes met NHG fors omlaag. De gemiddelde rente op 10 jaar vast met NHG kende met -0,14%-punt zelfs de grootste daling sinds de kredietcrisis (week 6 van 2008). En is het gemiddelde verschil tussen hypotheekrentes met en zonder NHG weer boven de 0,50%-punt uitgekomen.”

Meer rust

Het is opmerkelijk volgens de hypotheekketen dat de afgelopen jaren een dergelijke (extra) verlaging voor hypotheekrentes voor NHG niet plaatsvond, maar dit jaar dus wel. “Daar lijken twee oorzaken voor te zijn. Allereerst is de hypotheekmarkt na enkele overvloedige jaren in aantal aanvragen teruggevallen. Zo telde de maand november met 26.000 hypotheekaanvragen nog maar de helft van dat van november 2021. Hierdoor spelen geldverstrekkers momenteel dus massaal in op de toenemende vraag naar hypotheken met NHG. De tweede reden voor de grote renteverlaging is dat er voldoende ruimte bij aanbieders is om de tarieven aan te passen. De marge – het verschil tussen de hypotheekrente en de rente op de kapitaalmarkt – is de laatste maanden opgelopen en lijkt zeker 0,50%-punt hoger dan in meer stabiele tijden het geval was. Hoewel de onzekerheid groot blijft, brengen de licht dalende inflatie en het matigen van de renteverhogingen door de centrale banken wellicht wat meer rust op de financiële markten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.