Geldverstrekkers sleutelen aan de offerteduur

0

Geldverstrekkers sleutelen aan de offerteduur, stelt De Hypotheekshop in zijn wekelijkse rente update. Enkele geldverstrekkers voeren niet één, maar twee of zelfs drie verschillende hypotheekproducten. Hieronder partijen als ABN Amro, Syntrus Achmea, Rabobank, Obvion en Florius.

Zij bieden zowel een standaard- als een zogenaamde budgetvariant aan. De Hypotheekshop: “Die laatste kent in de regel een 0,10% tot 0,20%-punt lagere hypotheekrente. Het verschil in voorwaarden beperkt zich over het algemeen tot twee zaken: het moment waarop de hypotheekrente wordt bepaald en de periode dat de offerte geldig is. Alleen bij de Rabobank is het verschil tussen beide varianten groter en heeft het onder andere ook betrekking op de mogelijkheid van aflossingsvrij en de kwaliteit van de verhuisregeling.”

Passeerrente

“Bij een budgetproduct geldt altijd de hypotheekrente uit de offerte (renteaanbod), ook als de rente op de dag van passeren bij de notaris is gedaald”, schrijft de hypotheekketen. “Consumenten die hebben gekozen voor een standaardproduct gaan echter wel deze lagere rente betalen. Dat systeem wordt ook wel ‘passeerrente’ genoemd. Het wordt niet alleen bij passeren gehanteerd, maar ook bij het verlengen van een aflopende rentevaste periode. Bij ING en SNS kunnen klanten tegen een renteopslag kiezen voor passeerrente. Consumenten die denken dat de hypotheekrente zal dalen kunnen daar op die manier op inspelen.”

Offerteduur

Daarnaast verschilt dus de offerteduur: deze is bij de standaardvariant langer en kan dikwijls nog worden verlengd, bij sommige aanbieders zelfs tot in totaal twaalf maanden. “Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn in geval van aankoop van een nieuwbouwwoning, maar ook als de huidige woning reeds is verkocht en men nog geen geschikte nieuwe woning heeft kunnen vinden. Bij een oversluiting kunnen consumenten vaak wel uit de voeten met een kortere offertegeldigheid.”

Kortere geldigheid

De Hypotheekshop: “De kosten van een langere offerteduur en passeerrente in plaats van offerterente kunnen voor een geldverstrekker behoorlijk oplopen en bedragen soms 0,10% tot wel 0,30%-punt. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een ruime verhuisregeling of rentekorting als de waarde van een woning is gestegen. Het omgekeerde, het verhogen van de rente bij een waardedaling, wordt daarentegen maatschappelijk niet acceptabel gevonden. In de strijd om de laagste rente en de beste voorwaarden sleutelen geldverstrekkers onder meer aan de offerteduur. Een kortere geldigheid zorgt voor een lagere hypotheekrente. De oplopende termijnen van nieuwbouwprojecten kunnen juist weer reden zijn om de offerteduur te verlengen. Recent hebben Argenta, Centraal Beheer en Vista wijzigingen op dit punt doorgevoerd.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.