Geldverstrekkers lopen vooruit op nieuwe hypotheeknormen

0

Hoewel het najaarsseizoen in hypothekenland ten einde loopt, lijkt het nieuwe seizoen bij een aantal aanbieders al weer aanstaande, meent De Hypotheekshop. “Bij Munt, Florius, Obvion, NIBC en Lloyds is het immers vanaf deze week al mogelijk een voorlopige offerte (renteaanbod) aan te vragen op basis van de (NHG)-normen 2020. De bindende offerte kan wel pas in 2020 worden opgemaakt.”

Volgens de hypotheekketen is de verwachting is dat ABN Amro deze mogelijkheid ook gaat bieden, net als vorig jaar. “Per 1 januari stijgt de NHG-grens naar 310.000 euro. Mogelijk als gevolg hiervan verlaagden enkele geldverstrekkers vorige week hun (NHG)-tarieven, waardoor de hypotheekrente, na twee weken waarin de rente gelijk bleef, weer daalde. Vooral Allianz en Hypotrust Woon Bewust verlaagden hun tarieven fors. Met 1,78% bereikte het totaalgemiddelde, zoals zo vaak dit jaar, weer een nieuw laagterecord”, aldus De Hypotheekshop.

Gemiddelde duur stijgt

Ook de gemiddelde duur waarop consumenten hun hypotheekrente vastzetten, bereikte een nieuw record. In november bedroeg deze 17,4 jaar. De belangrijkste rentevaste periode in Nederland is momenteel 20 jaar vast met een aandeel van 53% in november. Op ruime afstand gevolgd door 10 jaar (24%) en 30 jaar (11%) vast.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.