Nu de labels van Crédit Agricole Consumer Finance (CA CF NL) zijn begonnen met het sturen van compensatiebrieven naar hun klanten, roept Stichting Geldbelangen de ontvangers met klem op om die niet weg te leggen. “Open die envelop!”, zegt Rob Goedhart, die met deze kreet een campagne gestart.
Stichting Geldbelangen zet zich in voor de mensen die in het verleden te veel rente betaalden over een doorlopend krediet. Door hier jarenlang aandacht voor te vragen en op de barricades te staan, heeft Rob Goedhart er met zijn stichting voor gezorgd dat honderdduizenden huishoudens hiervoor worden gecompenseerd. Geldbelangen kreeg uiteindelijk gelijk van het Kifid. Die heeft vastgesteld welke rente wel redelijk zou zijn geweest en daarop is vervolgens het compensatieplan uitgewerkt.
Open die envelop!
In de brieven die nu – onder andere door Interbank – in etappes verstuurd worden, staat aangekondigd dat te veel betaalde rentes vanaf 2008 teruggestort worden en wat de klant hiervoor moet doen. “Maar sommige mensen houden liever een envelop van de bank – waar ze een schuld hebben of hadden – nog even dicht, zeker in deze moeilijke tijden van de coronacrisis”, legt Goedhart uit. “Wie dat nu doet, kan een terugbetaling mislopen van honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden euro’s. Daarom schreeuw ik van de daken dat ze nu echt de envelop van hun bank moeten openen.”
Compensatieregeling
Het gemiddelde van de rentevergoedingen ligt volgens CA CF NL rond de 1.000 euro, maar er zijn ook veel klanten die recht hebben op een rentevergoeding die lager is dan 200 euro. Afschrijvingen of kwijtingen zijn van het bedrag aan rentevergoeding afgetrokken en vergoedingen onder de vijf euro worden niet uitbetaald. Het compensatiebedrag wordt vermeerderd met de wettelijke rente met ingang van 1 mei 2020 of vanaf de datum dat het doorlopend krediet is beëindigd. Het hele compensatieproces kan via de website Mijnrentevergoeding.nl digitaal worden afgerond.
Compensatie is aflossing
De rentevergoeding wordt door CA CF NL in mindering gebracht op het uitstaand saldo van het lopende krediet. Als een contract beëindigd is, of de rentevergoeding is hoger dan het uitstaand saldo, dan volgt uitbetaling van het (resterende) bedrag.
Goedhart gaat door
Tevreden met het compensatieplan is Stichting Geldbelangen allerminst. Goedhart: “De banken berekenen alleen compensatie vanaf 2008, terwijl de uitspraak van het Kifid gaat over de te veel betaalde rentes sinds 2005. Daar moet nog iets aan gedaan worden.” Hij adviseert consumenten wel om nu de compensatie vanaf 2008 op te eisen. “Het accepteren van een schikking vanaf 2008 sluit niet de deuren voor een mogelijke extra compensatie vanaf 2005. Volgens CA CF NL hoeft er voor de schikking vanaf 2008 geen finale kwijting gegeven te worden.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.
Pingback: Open jij die envelop? Ja natuurlijk!()