Geld.nl verwacht grootste renteverhoging ECB ooit

0

Na de renteverhoging in juli, verhoogt de ECB vandaag nog een keer haar belangrijkste rentetarieven. “Dat wordt misschien wel de grootste verhoging sinds de invoering van euro. Naar verwachting zal de ECB haar rentes met 0,75%punten verhogen. Wat betekent dit voor de spaarrentes? Krijg je nu dan eindelijk meer rente op je spaargeld?”, vraagt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, zich af op de website van de financiële vergelijkingssite.

Bulthuis: “De spaarrentes worden beïnvloed door de ECB-rentes. Dat gebeurt vooral via de refi-rente, of basisherfinancieringsrente. Dit is een rente die banken betalen als ze geld lenen van de ECB. In plaats van geld te lenen bij de ECB kunnen banken ook spaargeld aantrekken. Hoe hoger de refi-rente wordt, hoe interessanter het voor banken wordt om spaargeld aan te trekken en hoe meer spaarrente ze ervoor over hebben.’

Rentes op spaarrekeningen omhoog

“Toen de ECB in juli 2022 de refi-rente verhoogde met 0,5%, zijn dan ook de rentes op spaarrekeningen omhoog gaan. NIBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank verhoogden de rentes tot 0,05 of 0,06%. Daarnaast verhoogden enkele buitenlandse banken die in Nederland spaarrekeningen aanbieden hun rentes. Het gaat dan om Klarna, Renault Bank, Nordax (alle drie via spaarplatform Raisin) en BigBank. De hoogste rente op een spaarrekening krijg je nu bij Renault Bank (0,65%). We verwachten dat na de renteverhoging van vandaag deze kleinere, Nederlandse banken en de buitenlandse banken ook weer de rentes op hun spaarrekeningen zullen verhogen.”

Rente paardeposito’s

Bulthuis: “Verder zijn de rentes voor spaardeposito’s de laatste maanden door steeds meer banken verhoogd. Zo kun je op een spaardeposito van 3 jaar al een rente van 2,5% krijgen. Je moet hiervoor je spaargeld echter gedurende die periode vast zetten en kan het niet zomaar tussentijds opnemen. Bij deposito’s met kortere looptijden zien we ook rentestijgingen, dus die worden ook steeds interessanter om af te sluiten. Na het ECB rentebesluit van vandaag zullen waarschijnlijk de depositorentes nog verder omhoog gaan. Dit zal dan vooral weer zichtbaar zijn bij de buitenlandse banken die in Nederland actief zijn.”

Grote banken wachten af

“Wie bij de grote banken ING, Rabobank en ABN Amro spaart, wat geldt voor de meeste mensen, heeft nog pech. Bij deze banken zijn de rentes op spaarrekeningen nog niet gestegen. Dit komt vooral doordat deze banken al veel spaargeld hebben, zonder dat ze hiervoor hogere rentes hoeven te bieden. Deze banken bieden daarom altijd al een lagere spaarrente dan de kleinere, online banken en buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. Wij verwachten na de ECB renteverhoging eind september ook niet veel van deze banken. Misschien dat ze de rentes op een spaarrekening verhogen met een paar honderdste procenten, bijvoorbeeld naar 0,01 tot 0,05%”, aldus Bulthuis.

Negatieve rente steeds verder afgeschaft

Bulthuis: “Wel zien we dat Nederlandse banken die negatieve spaarrentes rekenen, dit steeds verder afschaffen. Rabobank, Nationale-Nederlanden, Centraal Beheer, DHB Bank en Knab hebben de negatieve rente per 1 augustus al afgeschaft. De Volksbank, waar SNS Bank, RegioBank en ASN Bank onderdeel van zijn, schaft per 1 oktober de negatieve rente af. Dit geldt ook voor ABN Amro en ING Bank. Triodos Bank rekent dan als enige nog een negatieve rente voor spaarders die meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebben. Dat banken de negatieve rente kunnen afschaffen, komt doordat de ECB ook de depositorente verhoogt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.