Geld.nl: ‘Verbied negatieve rente voor ‘kleine’ spaarders’

0

De financiële vergelijkingssite Geld.nl roept demissionair minister van Financiën, Wopke Hoekstra, met spoed op een verbod op negatieve spaarrente in te stellen voor spaarders met een klein spaarsaldo.

“Nu ING, Rabobank en De Volksbank per 1 juli de grens voor negatieve spaarrente verlagen naar 100.000 euro en ABN AMRO naar 150.000 euro, wordt het des te belangrijker snel een bescherming in te stellen, zodat de spaarder die spaart voor onverwachte uitgave niet gestraft gaat worden voor zijn spaargedrag”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert van Geld.nl.

Financiële buffer

De vergelijkingssite roept daarom de minister op een minimale rente van 0 procent in te stellen tot een bepaald saldo. Dit is vergelijkbaar met de wettelijke rente die ze in België kennen. Die minimale rente moet volgens Geld.nl gelden tot een spaarbedrag dat redelijk is als financiële buffer. “Het Nibud schrijft een buffer tussen 5.000 en 30.000 euro voor, afhankelijk van iemands persoonlijke situatie”, zegt Bulthuis. “Als je op een maximaal saldo van 50.000 euro gaat zitten, dan kan iedereen een verantwoorde buffer aanleggen zonder gestraft te worden met een negatieve rente.”

Tegenvallend rendement

Bulthuis: “Dat banken negatieve spaarrentes voeren, komt doordat zij zelf een negatieve rente betalen voor het spaargeld aan de ECB. Daarnaast zijn er op dit moment voor banken minder mogelijkheden om het spaargeld op zo’n manier te investeren dat ze er een goed rendement mee kunnen halen. Ik geef toe dat banken deze kosten en tegenvallende inkomsten ergens moeten compenseren. Maar wat ons betreft kunnen banken dan beter de negatieve rente voor heel hoge (zakelijke) spaarsaldo’s verhogen. Deze klanten kunnen die kosten beter dragen dan consumenten die hun spaargeld al hard genoeg nodig hebben voor als de auto of wasmachine kapot gaat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.