Geld lenen wordt weer duurder

0

Uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat lenen sinds acht jaar weer duurder is geworden.

Als je nu een persoonlijke lening van 50.000 euro afsluit met een looptijd van 60 maanden, betaal je gemiddeld 5,25% rente. In januari van dit jaar was dit nog 5,19%. Het gaat niet alleen om de hoge leenbedragen. Ook bij lagere kredietsommen is de rente gestegen.

Hoogte lening speelt geen rol

De omvang van de lening is niet van invloed op deze ontwikkeling, hoewel bij kleine bedragen het effect uiteraard minder groot is. De rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro met een looptijd van 60 maanden steeg in het eerste kwartaal van 2019 van 6,20% naar 6,22%. Voor een lening van 20.000 euro ging de rente van 5,52% naar 5,58%. Dit lijken kleine stijgingen, maar het scheelt al snel een paar honderd euro aan rentekosten op je lening.

geld.nl

Leenrentes volgen marktrentes

Sinds 2011 zijn de leenrentes alleen maar gedaald, dus de recente stijging is op zijn minst opvallend te noemen. De afgelopen weken stegen de marktrentes wel iets, maar op spaarrentes en hypotheektarieven valt geen effect te bespeuren, terwijl leningen wel duurder worden. Geld.nl heeft om een reactie gevraagd, maar de kredietverstrekkers gaven geen commentaar op de renteverhogingen. Drie van de vier kredietverstrekkers die in 2019 hun rentes verhoogden, namelijk Findio, Interbank en Defam, geven expliciet aan hier niet over te willen praten. BNP Paribas was niet bereikbaar voor commentaar. Overigens gaan zowel Findio als Interbank per 25 april de kredietrentes opnieuw verhogen. Het gaat structureel om een verhoging van 0,4 tot 0,5 procentpunt. Dit onderstreept eens te meer dat sprake is van een opwaartse trend.

Financieel journalist Amanda Bulthuis van Geld.nl heeft wel een verklaring voor de renteverhogingen. “Kredietverstrekkers hebben elkaar de laatste tijd hevig beconcurreerd. Er worden zelfs verliezen geleden door verschillende kredietverstrekkers puur om de concurrentie op de rente aan te gaan. Het is waarschijnlijk dat de kredietverstrekkers dit niet lang meer volhouden en daarom zien we nu de eerste renteverhogingen.”

De verschillen tussen de hoogste en de laagste rentes zijn nog steeds groot. “Het loont dus zeker om niet direct naar je huisbank te stappen voor een lening maar om eerst goed te vergelijken voor je een keuze maakt”, aldus Bulthuis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar