Geld lenen wordt weer duurder

0

Het afgelopen jaar stonden de leenrentes op een historisch laag niveau, maar de komende maanden gaan de leenrentes weer stijgen, verwacht financieel expert Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl. “Begin deze week verhoogde BNP Paribas enkele leenrentes al fors, met stijgingen tot wel 0,25%. De komende tijd volgen waarschijnlijk meer kredietverstrekkers deze stap.”

Dat de leenrentes gaan stijgen, komt vooral door de hogere kapitaalmarktrentes. Bulthuis: “Kredietverstrekkers betalen deze rentes als ze geld aantrekken van beleggers om vervolgens te kunnen uitlenen. De kapitaalmarktrentes zijn sinds december vorig jaar flink gestegen. Zo stond de 10-jaars rente op 1 december 2021 nog op -0,18%, maar is die inmiddels gestegen naar 0,37%. Hierdoor is het voor de kredietverstrekkers dus flink duurder geworden om geld aan te trekken. Dat rekenen ze weer door in de rentes voor leningen aan consumenten.”

Kredietverstrekkers

“Omdat het voor vrijwel alle kredietverstrekkers nu duurder is geworden om geld te lenen op de kapitaalmarkt, betekent dit ook dat veel van hen de komende maanden de leenrentes moeten verhogen”, stelt Bulthuis. “Hoe snel dit gaat, is lastig te zeggen. Leenrentes reageren altijd wat langzamer op stijgende kapitaalmarktrentes dan bijvoorbeeld de hypotheekrentes. Maar ik denk dat binnen nu en enkele maanden meerdere kredietverstrekkers een renteverhoging gaan doorvoeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.