‘Geld lenen blijft maar duurder worden’

0

Geld lenen kost steeds meer geld. De rentes voor leningen blijven namelijk stijgen, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro ging van 4,8% begin december naar 5,4% op dit moment”, zegt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Omgerekend is dat een stijging van 12,5% in anderhalve maand tijd.”

Bulthuis: “Wie een lening wil afsluiten, merkt de gestegen rentes ook direct in de portemonnee. Met de gestegen rentes voor die lening van 50.000 euro betaal je bij een looptijd van 60 maanden nu in totaal ongeveer 800 euro meer aan rente dan begin december. En als je kijkt naar juli 2022. toen de laagste rente nog onder de 4% lag (3,8%), betaal je nu zelfs ruim 2.000 euro meer aan rente. Een behoorlijke stijging in maar een half jaar tijd.”

Lagere leenbedragen

Ook bij lagere leenbedragen blijven de rentes stijgen. Zo ging de laagste rente voor een persoonlijke lening van 20.000 euro sinds december van 5,2 naar 5,7%. Bij leningen van 10.000 euro steeg de laagste rente minder hard, namelijk van 6,3 naar 6,5%. Dat de leenrentes blijven stijgen, komt vooral door de stijgende kapitaalmarkrentes.

Oorlog in Oekraïne

Bulthuis verwacht ook dat de leenrentes de komende tijd hoog blijven. “Er is nog steeds veel economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Om die onzekerheid te compenseren, willen beleggers hogere rentes voor het geld dat ze uitlenen. Dus dat betekent dat de kapitaalmarkrentes hoog blijven en misschien nog verder stijgen. En dan blijven de kredietrentes dus ook hoog.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.