Geen vragen achteraf? Adviseer dan een ORV!

0

Om claims in de toekomst te voorkomen moet de hypotheekadviseur meer aandacht besteden aan de ORV, waarschuwt Michel van Dam (Scildon). “Juist omdat iedereen in het vak ervaart dat consumenten geen oog hebben voor dit risico, is de ORV een echt adviesproduct”.

Volgens Van Dam leert de ervaring dat consumenten die bezig zijn met de aankoop van hun woning, zelden oog hebben voor het overlijdensrisico. Vervolgens verwijst hij naar een eerder onderzoek van Bureau DFO, waaruit blijkt dat minder dan de helft van de financieel adviseurs de meerwaarde ziet in het afsluiten van een ORV tijdens een adviesgesprek. De gevolgen van overlijden zijn als gevolg van deze houding van consumenten en adviseur vaak niet verzekerd, zegt Van Dam.

Voorkom vragen achteraf

Dat is niet zonder gevolgen, waarschuwt hij de adviseurs: “Indien een adviseur de klant tijdens het adviesgesprek niet attendeert op het belang van een verzekering, zal bij voortijdig overlijden de vraag op tafel komen waarom de adviseur niet tijdens het adviesgesprek de klant heeft gewezen op de mogelijkheid om dit risico af te dekken. Wij raden adviseurs daarom aan om tijdens het adviesgesprek nadrukkelijk het overlijdensrisico aan de orde te blijven stellen”.

Snel, sneller, snelst

In grote delen van Nederland is de vraag naar koopwoningen groter dan het aanbod. Snelheid van handelen is daarom cruciaal. Met de recent geïntroduceerde Hypotheek ORV speelt de aanbieder hierop in. Van Dam: “Adviseurs vinden snelheid en gemak (zeer) belangrijke factoren in het aanvraagproces van een overlijdensrisicoverzekering. Met deze introductie hebben wij een versnelling van het hypotheek- en aankoopproces mogelijk gemaakt. De adviseur kan dit product nog tijdens het adviesgesprek voor de consument tot stand brengen. Het gaat dan niet om een voorlopige dekking maar om een direct ingaand contract.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.