Geen uitstel voor duur energielabel

0

Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer van mening is dat minister Kajsa Ollongren het nieuwe en duurdere energielabel voorlopig moet uitstellen, gaat dat niet gebeuren. De minister zegt zich wel blijvend in te zullen spannen om de kosten van de nieuwe systematiek waar mogelijk te drukken.

De minister informeert de Tweede Kamer vandaag per brief over de eind september aangenomen moties van de Kamerleden Koerhuis en Terpstra. Daarin worden zorgen geuit omtrent de hogere kosten van het nieuwe energielabel ten opzichte van het huidige vereenvoudigd energielabel (VEL). In de brief schrijft de minister dat het vasthouden aan het huidige vereenvoudigd energielabel in strijd zou zijn met de Europese EPBD richtlijn.

Kostenstijging acceptabel

Ollongren vindt de hogere kosten evenwel acceptabel “vanwege het belang van betrouwbare en nauwkeurige informatie over de energieprestatie en verbetermogelijkheden van gebouwen”. Het nieuwe energielabel zal huiseigenaren met een eengezinswoning gemiddeld 190 euro gaan kosten en voor appartementen is dat 100 euro. Een forse stijging, het huidige label kan bij een aantal partijen gratis worden aangevraagd en geregistreerd. En die marktwerking is precies waar de minister nu ook op hoopt. “Vanuit de sector heb ik informatie gekregen dat eengezinswoningen ook voor 140 euro excl. Btw kunnen worden opgenomen en geregistreerd.”

Aansprakelijkheid bij verkeerd label

In de motie Koerhuis is de minister tevens verzocht om ervoor te zorgen dat de expert aansprakelijk is indien blijkt dat het energielabel foutief is. “Schade die het gevolg is van een foutief label kan door de opdrachtgever op de energieadviseur worden verhaald, indien aannemelijk is dat die adviseur niet de zorg heeft betracht die van een zorgvuldig handelend adviseur redelijkerwijs mag worden verwacht. Dit volgt uit het Burgerlijk Wetboek.

Of in een concreet geval aansprakelijkheid moet worden aangenomen, hangt mede af van de inhoud van contractuele verhoudingen tussen de energieadviseur en opdrachtgever. Een huurder of koper kan in het geval van een foutief label eventuele schade in de vorm van een te hoge huur-of verkoopprijs en/of hogere energiekosten trachten te verhalen op de verhuurder of verkoper, vaak zijnde de opdrachtgever. Deze opdrachtgever voor het energielabel kan op zijn beurt dus eventuele schade verhalen op de energieadviseur zoals voorgaand beschreven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.