‘Geen impact Covid-19 op resultaat ASR’

0

Het operationele resultaat van ASR nam in 2020 met 3% toe tot 885 miljoen euro. “Door de diversificatie van onze activiteiten is de impact van Covid-19 op het operationeel resultaat neutraal in 2020. Een negatief effect op met name AOV, door een hoger ziekteverzuim en langere re-integratietrajecten, en op het Levenbedrijf, wordt gecompenseerd door een positief effect op P&C”, zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten.

Baeten: “2020 had een jaar van feest moeten worden, waarin ASR haar 300-jarige bestaan zou vieren. Door Covid-19 werd 2020 echter een heel ander jaar. Een jaar waarin alle maatregelen die zijn genomen om deze pandemie te bestrijden grote impact hebben op ons privéleven, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel. Ik ben trots op hoe ASR heeft gepresteerd in 2020. De invloed van Covid-19 op onze klantbediening, commerciële en financiële resultaten bleef beperkt en we hebben de uitvoering van onze strategie succesvol kunnen voortzetten.”

Net Promoter Score

“Ik ben blij dat we de goede relatie met onze klanten en het intermediair het afgelopen jaar hebben kunnen versterken”, zegt Baeten. “Onze dienstverlening is op een hoog niveau gebleven en de klanttevredenheid is zelfs toegenomen. De Net Promoter Score is met 5 punten gestegen naar 49. Dat is ruim boven onze middellange termijn doelstelling van hoger dan 44 en de hoogste NPS die ASR tot nu toe heeft behaald. In de jaarlijkse IG&H Performance Monitor heeft ASR de toppositie op Inkomen (Individueel en Collectief) weten te behouden en hebben we de nummer 2 positie in Pensioenen. Ook het intermediair toonde zich zeer tevreden over de samenwerking met ASR in deze uitdagende periode. Dit is vooral bijzonder omdat iedereen bij ASR al bijna een jaar lang vanuit huis werkt.”

Diversificatie

Baeten: “Het operationele resultaat nam met 3% toe tot 885 miljoen euro. Door de diversificatie van onze activiteiten is de impact van Covid-19 op het operationeel resultaat neutraal in 2020. Een negatief effect op met name AOV, door een hoger ziekteverzuim en langere re-integratietrajecten, en op het Levenbedrijf, wordt gecompenseerd door een positief effect op P&C. Het operationeel resultaat van het segment Schade liet een mooie stijging zien naar 241 miljoen euro. De lagere schadelast in P&C compenseert de hogere schadelast in AOV en de hogere voorzieningen die we hebben genomen. In het segment Leven is er slechts een beperkte impact van lagere directe beleggingsopbrengsten uit dividenden en huuropbrengsten, terwijl Covid-19 slechts beperkt invloed had op ons sterfteresultaat.”

40% groei in hypotheken

“In 2020 heeft ASR wederom laten zien dat we klanten goede producten en diensten leveren, waarvoor ook ruime interesse bestaat, zegt Baeten. “De organische groei van bijna 5% in P&C en AOV, de sterke groei in ons pensioen DC-product, de 40% groei in hypotheken, evenals de instroom van voor derden beheerd vermogen zijn mooie voorbeelden hiervoor. Daarnaast hebben we in het afgelopen jaar een flinke stijging van het aantal zorgklanten geboekt en zagen we een toename van het aantal klanten dat zich heeft aangesloten bij ons gezondheidsprogramma ASR Vitality. In 2021 ligt onze focus op verdere groei in Schade en vermogensbeheer alsmede verdergaande digitalisatie zodat wij onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.