Geen beroep op absolute verjaringstermijn asbestclaims door verzekeraars

0

Verzekeraars doen vanaf 21 oktober 2022 geen beroep meer op de absolute verjaringstermijn bij een claim van een asbestslachtoffer tegen een (oud) werkgever. Dit heeft het Verbond van Verzekeraars, samen met onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW en diverse vakbonden vandaag vastgelegd in het convenant Instituut Asbestslachtoffers. Hiermee wordt volgens de initiatiefnemers opnieuw een belangrijke stap gezet om de juridische lijdensweg van asbestslachtoffers te verkorten.

Jaarlijks wordt bij ruim vijfhonderd mensen een asbestziekte vastgesteld. Het kan lang duren voordat iemand ziek wordt, maar als dat gebeurt is de ziekte heftig en de levensverwachting kort. Bij circa 75% van de asbestslachtoffers die zich nu melden bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS), heeft de blootstelling aan asbest op het werk veertig tot vijftig jaar geleden plaatsgevonden. Toch is in de wet een (absolute) verjaringstermijn van dertig jaar vastgelegd: een claim verjaart na 30 jaar na de blootstelling aan asbest. Wanneer een asbestslachtoffer ziek wordt, vaak na dertig jaar, is de claim verjaard.

Schadevergoeding

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond: “Verzekeraars deden in de praktijk al nauwelijks een beroep op deze verjaringstermijn. Als het wel gebeurde, dan was dat vaak in combinatie met een ander verweer. Een beroep bleek een van de meest voorkomende struikelblokken in die gevallen waarbij de bemiddeling voor een schadevergoeding niet slaagde. “Voor het krijgen van een schadevergoeding, maakt het dus niet meer uit wanneer je voor het laatst in aanraking bent geweest met asbest. Daardoor ontstaat er minder discussie. En dat is precies waar het Comité Asbestslachtoffers voor is opgericht: het verkorten van de juridische lijdensweg van asbestslachtoffers.” Weurding ondertekende het convenant dat bindend is voor alle verzekeraars die lid zijn van het Verbond. Zij vertegenwoordigen ongeveer 95% van de verzekeringssector.

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.