‘Geef consument regie over eigen voertuigdata’

0

In een brief aan de informateur vragen ANWB, Verbond van Verzekeraars en de mobiliteitsbranche het op verantwoorde wijze delen van voertuigdata wettelijk te waarborgen, zodat de consument de regie krijgt over de eigen voertuigdata.

Vrijheid voor de consument om te beslissen zorgt volgens de briefschrijvers voor concurrentie tussen aanbieders en een automotive sector waarin bedrijven elkaar scherp houden, ook met innovaties. Daarom bepleiten de organisaties in de brief het wettelijk verankeren van een Secure On-Board Telematics Platform (S-OTP): een volgens hen neutraal en veilig platform voor het ongecensureerd delen van voertuigdata.

Kansen en uitdagingen

“Digitalisering biedt grote kansen, maar stelt ook burgers/consumenten, verschillende branches en de samenleving in zijn geheel voor uitdagingen. Dit geldt zeker ook voor voertuigdata, waarbij er sprake is van mechanismen die machtsconcentratie en marktverstoring in de hand werken. Afscherming van data door grote spelers kan leiden tot gedwongen winkelnering, beperking van concurrentie, prijsopdrijving en verlies aan innovatiekracht”, schrijven ANWB, BOVAG, FOCWA, RAI Aftermarket, RAI Equipment, VACO, het Verbond van Verzekeraars en de VNA, aan informateur Mariëtte Hamer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.