Gebruik van startersvrijstelling hoger verwacht

0

Vorig jaar hebben 104.700 huizenkopers een beroep gedaan op de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting, heeft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Dat is ruim 30% meer dan was verwacht.

Van Rij: “Bij het Belastingplan 2021 werd het gebruik van de startersvrijstelling geraamd op bijna 80.000. Dit is lager dan het in deze brief gerapporteerde totale aantal akten met een startersvrijstelling van 104.700. Dit verschil wordt voor ongeveer de helft verklaard door het anticipatie-effect in januari 2021. Daarnaast ligt het aantal woningtransacties in 2021 hoger dan bij Belastingplan 2021 voorzien.”

2%-tarief

“De akten met een startersvrijstelling zijn uitgesplitst naar alleen startersvrijstelling en startersvrijstelling in combinatie met het 2%-tarief”, schrijft Van Rij. “Deze laatste situatie doet zich bijvoorbeeld voor als twee partners samen een huis kopen van wie slechts één partner aan de criteria van de startersvrijstelling voldoet. In geheel 2021 is er sprake van 104.700 akten waarin een beroep is gedaan op de startersvrijstelling. Bij 13.435 van deze akten is sprake van een combinatie met het 2%-tarief. Het aantal akten met alleen het 2%-tarief bedroeg 124.008 in 2021.”

Anticipatie-effect

In januari en maart zijn twee duidelijke pieken in het aantal akten met een startersvrijstelling te zien. Van Rij: “De piek in januari betreft zeer waarschijnlijk een anticipatie-effect waarbij kopers hun aankoop in 2020 hebben uitgesteld om te profiteren van de invoering van de startersvrijstelling vanaf 1 januari 2021. Een mogelijke verklaring voor de piek in maart is ook een anticipatie-effect, waarbij kopers hun aankoop naar voren halen in verband met de sinds 1 april ingevoerde beperking van de startersvrijstelling tot 400.000 euro. Het aantal akten waarin sprake is van een combinatie tussen de startersvrijstelling en het 2%-tarief is sinds april wat afgenomen. Mogelijk komt dit doordat deze groep gemiddeld ouder is en vaker een huis koopt boven het maximale bedrag van 400.000 euro. Het aantal akten met een 2%-tarief is redelijk constant over 2021.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.