Garantieverklaring WGA mag later

0

Minister Asscher heeft aangegeven dat er mogelijk uitstel komt voor het leveren van een nieuwe garantieverklaring voor bestaande WGA eigenrisicodragers. Janthony Wielink, directeur Enkwest Opleiding & Advies, waarschuwt adviseurs extra alert te zijn.

Met ingang van 2017 worden de risico’s van WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Werkgevers zijn vanaf dan publiek verzekerd, of eigenrisicodrager voor het gehele WGA risico. Omdat werkgevers tot en met 2016 alleen eigenrisicodrager konden worden voor de WGA-vast, hebben zij tot nu ook alleen een garantieverklaring overlegd voor dit risico.

Werkgevers die vanaf 1 januari 2017 eigenrisicodrager willen zijn of blijven voor hun gehele WGA-risico, moeten daarvoor conform de huidige termijn uiterlijk op 1 oktober 2016 één garantieverklaring voor het gehele WGA-risico indienen bij de Belastingdienst. Deze moet ondertekend zijn door één garantsteller en het gehele WGA-risico afdekken.

Uitstel naar 31 december

Minister Asscher stelt nu dat deze termijn met name voor werkgevers die reeds eigenrisicodrager zijn – en dat willen blijven – lastig is. “Deze werkgevers zijn immers reeds eigenrisicodrager (voor de WGA-vast), en hebben daarom al eerder een garantieverklaring overlegd. Ik heb daarom aan de Belastingdienst en het UWV verzocht om te bezien of het uitvoeringstechnisch mogelijk is om de termijn voor deze werkgevers ter verplaatsen naar 31 december 2016. Indien dit mogelijk is zal ik dit via de verzamelwet SZW regelen.”

Alertheid geboden

Wielink stelt dat het uitstel op zich mooi klinkt, maar waarschuwt de adviseur alert te zijn op twee zaken. “Allereerst moet er natuurlijk voor nieuwe werkgevers gezorgd worden voor een garantieverklaring voor 1 oktober aanstaande. Daarnaast zullen de aanbieders van WGA eigenrisicodragersverzekeringen acceptatiecriteria opleggen bij het verlengingsvoorstel van bestaande WGA-eigenrisicodragers. Zo kunnen verzekeraars verlangen, dat deze relaties per 2017 ook eigenrisicodrager voor de Ziektewet worden. Dit houdt in dat voor 1 oktober er ook voor de bestaande eigenrisicodragers actie ondernomen moet worden. Welke verzekeraars deze voorwaarde gaat stellen is nog niet bekend. We hopen samen met alle inkomensadviseur dat hierover snel duidelijkheid komt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.