Gaat de toetsrente dan eindelijk veranderen?

0

De AFM stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. Voor het vierde kwartaal van 2023 bedraagt deze opnieuw 5%. In dit jarenlange patroon zou echter zomaar eens verandering kunnen komen.

De AFM merkt namelijk op dat de op 1 september 2023 berekende gewogen gemiddelde debetrentevoet net onder de 5% uitkomt. Als de hypotheekrente volgend kwartaal verder stijgt kan de toetsrente in het daaropvolgende kwartaal boven de 5% uitkomen. De AFM attendeert aanbieders op deze mogelijke stijging en verwacht van aanbieders dat zij zijn voorbereid op een dergelijke systeemaanpassing.

Gebruik toetsrente

Bij de berekening van de financieringslast en de toegestane financieringslast rekenen hypotheekaanbieders met de door de AFM gepubliceerde toetsrente. Dit is van toepassing als er sprake is van een hypotheek met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. De toetsrente dient ter bescherming van consumenten, zodat zij niet in de financiële problemen raken bij hogere maandlasten na afloop van de rentevastperiode.

Is de werkelijke geoffreerde debetrentevoet hoger dan de door de AFM gepubliceerde toetsrente? Dan rekent de hypotheekaanbieder, bij het vaststellen van de financieringslast en de toegestane financieringslast, met de daadwerkelijk geoffreerde debetrentevoet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.