FSC: ‘Financiële positie huiseigenaren is verbeterd’

0

Door de aanhoudend hoge inflatie en de verkrapping in financiële condities door onder andere stijgende rentes constateert het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) datPo risico’s voor de financiële stabiliteit relatief hoog blijven.

Volgens het FSC heeft de Nederlandse bankensector zich weerbaar heeft getoond, maar benadrukt ze het belang van adequate kapitaal- en liquiditeitsbuffers. Ook moeten risico’s in de commercieel vastgoedsector goed gemonitord worden. Hoewel kredietverliezen zich nog niet materialiseren, kunnen risico’s vertraagd doorwerken waardoor alertheid geboden is. FSC: “Tot dusverre zijn er in Nederland weinig tekenen van de materialisatie van kredietrisico in de bankleningen voor commercieel vastgoed. De kans op wanbetaling is bij een deel van de kredietportefeuilles wel toegenomen, wat suggereert dat kredietverliezen toe zouden kunnen nemen in de (nabije) toekomst. Risico’s bij Nederlandse vastgoedfondsen die voortkomen uit het gebruik van hefboomfinanciering en een liquiditeitsmismatch ogen beperkt. De mate waarin fondsen hefboomfinanciering gebruiken is beperkt, en lage redemptiefrequenties voorkomen dat beleggers in korte tijd hun geld kunnen onttrekken.”

Woningmarkt

Wat betreft de woningmarkt constateert het FSC dat de gemiddelde financiële positie van Nederlandse huiseigenaren de afgelopen jaren is verbeterd en dat risico’s ten opzichte van voor de financiële crisis duidelijk kleiner zijn.

Lees hier het hele verslag over de vergadering van het FSC

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.