Fraudedekking niet zo vanzelfsprekend als gedacht

0

Uit het fraudeonderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade blijkt dit jaar dat er veel misverstanden bestaan over de manier van verzekeren tegen fraude. 49% van de organisaties denkt alle schade door fraude gedekt te hebben met een verzekering, maar dat is gebaseerd op een foutieve aanname.

Volgens de onderzoekers zijn er organisaties die er ten onrechte van uitgaan dat een aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking biedt tegen fraude of dat een kredietverzekering soelaas biedt. Ook over de dekking van een fraudeverzekering en een cyberverzekering bestaan veel misverstanden. Bijna de helft van alle organisaties denkt ten onrechte dat een cyberverzekering voldoende beschermt tegen digitale fraude.

Allianz Trade: “Vaak wordt gedacht dat een cyberverzekering beschermt tegen alle digitale fraude. Dit is niet het geval. Neem de schade door een spookfactuur die een fraudeur per email verstuurt; die valt bijvoorbeeld niet onder de cyberverzekering. Omgekeerd dekt een fraudeverzekering niet het losgeld dat geëist wordt om je systemen terug te ontsleutelen waardoor ze opnieuw bruikbaar worden. Cyberverzekering en fraudeverzekering vullen elkaar aan.”

Fraudeverzekering

Een fraudeverzekering beschermt organisaties voor schade door frauderende medewerkers, schade door criminelen die zich voordoen als leverancier of afnemer en zo onterecht goederen of gelden van organisaties verduisteren. Volgens dit onderzoek zijn meer Belgische organisaties van plan zich hiertegen te verzekeren dan Nederlandse organisaties (35% versus 25%).

Thuiswerken vergroot volgens 53% van de voor dit onderzoek ondervraagde bedrijven en organisaties de kans op fraude. 68% van hen heeft daarom extra maatregelen genomen. 57% van de fraudegevallen wordt niet gemeld bij de politie. Bijna 30% van de organisaties zegt meer te gaan investeren om het frauderisico te beperken.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurders moeten zich volgens de wet maximaal inzetten om risico’s te beperken en voorkomen. Dat geldt ook voor het frauderisico, schrijft Allainz Trade. “Uit het onderzoek blijkt echter dat maar 48% van de respondenten een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. 29% geeft aan dit te willen doen. En dat terwijl bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeraars steeds vaker eisen dat organisaties ook een fraudeverzekering afsluiten. Zonder deze verzekering dekken zij niet het hele bestuurdersaansprakelijkheidsrisico meer af.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.