Frame-ID moet fietsendiefstal tegengaan

0

Uitvinder Thijs Schumacher heeft Frame-ID bedacht. Met dit niet verwijderbare scan-and-trace systeem, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Het systeem zet de fietsen op naam en dat moet ervoor zorgen dat het aantal fietsdiefstallen sterk afneemt.

Het Frame-ID wordt ingebouwd in de zadelstangbuis van de fiets. “De meerwaarde ten opzichte van het bestaande track-and-trace systeem is dat de FRAME-ID module permanent is ingebouwd in het fietsframe en niet kan worden uitgeschakeld of verwijderd door fietsendieven. Ook is er geen enkele elektriciteit benodigd en blijft het altijd functioneren”, aldus Schumacher.

De fiets kan via een bijbehorende app worden overgeschreven op naam bij aan- en verkoop. Met het scannen van de module dwars door de ijzeren en aluminium frames heen, kan iedereen zien of de fiets al dan niet als gestolen is opgegeven. De Frame-ID module is verbonden met de fiets, die vervolgens gekoppeld is aan de gegevens van de eigenaar. “De politie kan daarmee binnen één seconde de rechtmatige eigenaar achterhalen en de fiets terugbrengen,” aldus Schumacher, die op zoek is naar vrijwilligers om zijn nieuwste uitvinding in de praktijk te testen.

Testers gezocht

Volgens Schumacher is de ontwerpfase al afgerond en is er ook een octrooi toegekend op Europees niveau. Ook het testen van dit nieuwe systeem door middel van een landelijke pilot is in augustus van start gegaan. Daarvoor is Schumacher nog op zoek naar een behoorlijk aantal fietsbezitters die hun fiets voor 50 euro willen laten voorzien van de Frame-ID. Schumacher: “Na de pilot krijgen de deelnemers hun aankoopbedrag volledig teruggestort en zal deelname voor de testgroep kosteloos zijn.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.