Fortis-beleggers krijgen miljardenschikking

0

Beleggersvereniging VEB heeft een schikking bereikt met Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, over compensatie van gedupeerde beleggers. In totaal is ruim 1,2 miljard euro beschikbaar als vergoeding voor de schade die Fortis-beleggers leden in 2007 en 2008.

Volgens VEB werden niet eerder gedupeerde beleggers in Europa voor een zo groot bedrag gecompenseerd terwijl de procedure nog aanhangig is. “Naar schatting ontvangen de meeste particuliere beleggers die lid zijn van de VEB 10 tot 15% van de nominaal geleden schade in de periode september 2007 tot oktober 2008. Daarmee is compensatie hoger dan bij succesvolle Amerikaanse schikkingen. Ook gedupeerde beleggers die geen lid zijn van de VEB kunnen een redelijke compensatie tegemoet zien. Het exacte bedrag dat een belegger zal ontvangen, is nu nog niet te berekenen”, aldus de vereniging.

Misleidende communicatie

De compensatie vindt zijn oorsprong in de misleidende communicatie en het door Fortis gevoerde wanbeleid in 2007 en 2008. VEB-directeur Paul Koster: “In 2007 haalde Fortis kapitaal op bij aandeelhouders voor de aankoop van ABN Amro, maar raakte in zware problemen door de grote hoeveelheid giftige kredieten op de balans die tijdens de toen oplaaiende kredietcrisis vrijwel waardeloos werden. De onderneming had aandeelhouders nooit deugdelijk geïnformeerd over de blootstelling aan deze risicovolle producten. Ook werd nooit duidelijk hoe beroerd de solvabiliteit en liquiditeitspositie van Fortis was tijdens de integratie van ABN Amro in 2008. Uiteindelijk moest nationalisatie door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid in oktober 2008 voorkomen dat Fortis geheel ten onder zou gaan.”

Recht halen

De beleggersvereniging heeft zich vanaf 2008 ingespannen om recht te halen voor gedupeerde Fortis-beleggers. Koster: “Bij effectuering van de nu aangekondigde schikking zal een einde komen aan de juridische procedure tegen Ageas, haar voormalige bestuurders en banken. Tot dat moment worden de procedures opgeschort. De vandaag aangekondigde schikking is een belangrijke stap op weg naar compensatie voor tienduizenden gedupeerde aandeelhouders. Voor Ageas en de huidige aandeelhouders betekent de schikking het slotakkoord van een moeilijke en onzekere periode.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.