Forse winststijging Achmea

0

Achmea heeft een operationeel resultaat over de eerste zes maanden geboekt van 405 miljoen euro, 165 miljoen meer dan vorig jaar.

Bianca Tetteroo, voorzitter Raad van Bestuur: “Bij Schade & Inkomen steeg het operationeel resultaat met 61 miljoen euro. De totale schadelast was lager dan vorig jaar doordat grote weercalamiteiten in Nederland, zoals in 2022 de februaristorm, uitbleven in de eerste zes maanden van 2023. Wel zien we dat door de toegenomen verkeersintensiteit het aantal schades substantieel toeneemt. Ook de kosten voor schadeherstel nemen toe als gevolg van de inflatie.

Groei inkomsten

De premies groeiden met 1,5 miljard euro (+8%) naar 19,9 miljard. Bij Schade & Inkomen groeiden de premies met 4%, met name door groei in het zakelijke segment. Bij Zorg steeg de premie met 7% door hogere premies en een hogere vereveningsbijdrage. Internationaal was er sprake van de sterkste premiegroei (+41%) als gevolg van inflatie en klantgroei. Bij Oudedagsvoorzieningen (ODV) steeg het vermogen onder beheer met 6% naar 206 miljard door instroom van nieuwe klanten en koersontwikkelingen.

Hypotheken

Het hypotheekvolume van Achmea Bank groeide met 1 miljard euro. Tetteroo: “In het licht van onze groeistrategie op hypotheken kondigden we in april een samenwerking met Munt Hypotheken aan. We verwachten de komende drie jaren met Munt circa 1,5 miljard aan extra hypotheken te verstrekken. Een zorgelijke ontwikkeling is dat bij het aangaan van een hypotheek steeds minder mensen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Op de langere termijn kan dit leiden tot schrijnende situaties.”

Forse kostenstijging

“Er is sprake van een stevige stijging van de kosten. Die stegen in vergelijking met een jaar geleden met 11%. Enerzijds vanuit inflatie en groei, anderzijds is er sprake van strategische investeringen, hogere personeelskosten en kosten om te voldoen aan wet- en regelgeving. Ook het afgelopen half jaar investeerden we in ons Customer Due Diligence programma. Vanwege de stijgende kosten blijft focus op efficiency en kostenbeheersing een belangrijk speerpunt”, aldus Tetteroo.

Samen werken aan verduurzaming

“Als het gaat om klimaatverandering, kijken we vanuit Achmea naar drie aspecten: preventie, adaptatie en verzekerbaarheid”, zegt Tetteroo. “Op deze drie aspecten werken we samen met onze klanten, het Verbond van Verzekeraars en de overheid aan oplossingen. In de eerste zes maanden van het jaar leverden onze medewerkers een mooie verduurzamingsbijdrage. Sinds 1 januari 2023 heeft elke medewerker een klimaatbudget van 2.500 euro om de eigen leefomgeving te verduurzamen. Ruim de helft van onze 12.000 medewerkers in Nederland heeft dit budget in de eerste helft van het jaar al aangewend. Ook onze klanten helpen we om het verduurzamen van hun woningen zo makkelijk mogelijk te maken. Vanaf mei dit jaar ontvangen klanten van Centraal Beheer bijvoorbeeld korting op de hypotheekrente voor een groen leningdeel om hun woning te verduurzamen. Op concernniveau investeerden we in februari 55 miljoen euro in twee windparken via het kort daarvoor gelanceerde Climate Infrastructure Fund.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.