Forse prijsverschillen zorgverzekeringspremies 2022

0

De zorgverzekeringspremies voor 2022 zijn bekend. De trend van grote premieverschillen tussen de zorgverzekeringen is opnieuw duidelijk zichtbaar. Maar naast de premieverschillen lopen ook de premiestijgingen fors uiteen, met aan kop de Ditzo Combinatiepolis, die maar liefst 162,60 euro per jaar duurder wordt.

Gemiddeld stijgen de premies volgend jaar met 47,55 euro blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Aan het begin van de coronacrisis vreesden veel experts dat de impact op de zorgpremie fors zou zijn. Maar het blijkt dat de extra kosten van corona deels worden gecompenseerd door uitgestelde zorg. Ook zijn de coronakosten deels gecompenseerd door de overheid waardoor ze voor de verzekeraars meevallen”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer.

Stijging premies

Toch stijgt de zorgpremie voor de basisverzekering gemiddeld met 47,55 euro per jaar. Knopperts: “Bij een flinke stijger als de Ditzo Combinatie is het zelfs 162,60 euro op jaarbasis. De restitutiepolis van ASR is met 152,90 euro per maand de duurste verzekering. Er zijn ook een paar verzekeringen waarvan de premie is gedaald. De grootste daler is Zorg en Zekerheid ZorgGemakPolis, die wordt ruim 50 euro per jaar goedkoper. De goedkoopste zorgverzekering is de natura (budget) polis van ZieZo van Zilveren Kruis. Deze kost 108,25 euro per maand. Met een natura (budget) polis kun je overigens maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht.”

Minder bekend merk

De grote vier zorgverzekeraars in Nederland bieden hun zorgverzekeringen onder verschillende merken aan. Tussen deze bekende en minder bekende merken zit prijsverschil. Knopperts: “Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt omdat het klantcontact bij een minder bekend merk helemaal online plaatsvindt. Dat premieverschil tussen die merken kan op jaarbasis flink oplopen. Voorbeeld: een stel dat overstapt van een basisverzekering van een bekend merk naar een minder bekend merk kan tot 483 euro besparen. De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is overal hetzelfde. Dus wat betreft de dekking ga je er niet op achteruit. Heb je een gezin? Dan kun je volgend jaar dus honderden euro’s duurder uit zijn, zonder dat je beter bent verzekerd.”

Collectieve basisverzekering

Knopperts: “Kijk eens verder dan je collectieve basisverzekering. Bijna twee derde van Nederland is collectief verzekerd, bijvoorbeeld via de werkgever. Je krijgt hierbij maximaal 5% collectiviteitskorting op je basisverzekering. Klinkt goed, maar verzekeraars geven vaak alleen collectiviteitskorting op hun duurdere basisverzekeringen. In de meeste gevallen is er een andere zorgverzekering te vinden die tóch goedkoper is, bijvoorbeeld bij een minder bekend merk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.