Forse premies voor brom- en snorfietsen

0

Verzekeringen die diefstal van een bromfiets dekken zijn gezien het hoge diefstalrisico inmiddels zo duur geworden, dat de verzekeringsnemer er in drie jaar tijd meer premie voor heeft betaald dan de brommer nog waard is. Althans, dit schrijft MoneyView in het Special Item fiets- en bromfietsverzekeringen.

Het diefstalrisico van alle merken brom- en snorfietsen bij elkaar opgeteld is volgens MoneyView gemiddeld 1 op 113. “Dit is vele malen hoger dan het risico bij personenauto’s en motoren. Bij motoren is het diefstalrisico bijvoorbeeld 1 op 1.000. Daar waar het aantal geregistreerde diefstallen van brom- en snorfietsen toenam in de jaren 2008 tot en met 2011, nam dit aantal af in de jaren daarna. De afgelopen twee jaar is er echter weer sprake van een stijging van het aantal gestolen bromfietsen.”

Regelmatige bestuurder

Omdat voor jonge bestuurders tot 24 jaar de verzekeringspremies vaak het hoogst uitvallen, is de verleiding groot om de brommer daarom te verzekeren op naam van een van de ouders. Een besluit dat grote gevolgen kan hebben waarschuwt MoneyView. “Als het kind schade veroorzaakt terwijl hij of zij niet als regelmatig bestuurder geregistreerd staat bij de verzekeraar, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Verzekeraars hanteren in die gevallen een extra eigen risico of verhalen een aanzienlijk deel van de schade op de verzekeringnemer. Het extra eigen risico kan oplopen tot 5.000 euro. Enkele aanbieders vergoeden de schade zelfs helemaal niet. Hierdoor komt de aansprakelijkheid voor schade aan derden óók bij de jongere bestuurder te liggen.”

De leeftijd tot wanneer een bestuurder als jongere wordt aangemerkt, verschilt per verzekeraar.

Grote verschillen

Bij totaalverlies van de brom- en snorfiets zijn de verschillen in uitkering tussen verzekeraars groot. Bij de helft van de producten met een volledig cascodekking wordt in het eerste jaar na aanschaf de actuele nieuwwaarde uitgekeerd. Ruim 21% past bij het bepalen van de uitkering eerst een afschrijving toe op de nieuwwaarde. De overige 29% biedt een uitkering op basis van de (lagere) dagwaarde. In het tweede en derde jaar na aanschaf ziet de uitkering bij totaalverlies er anders uit. De helft van de aanbieders keert in deze periode uit op basis van de dagwaarde.

Bekijk hier het complete MoneyView Special Item fiets- en bromfietsverzekeringen

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.