De index op de ING BeleggersBarometer daalt met maar liefst 18 punten ten opzichte van juli. Met een score van 111 is de index sinds november vorig jaar niet zo laag geweest.
Bob Homan (foto), hoofd ING Investment Office: “Beleggers zijn negatiever over de economische situatie van Nederland en negatiever over hun eigen financiële situatie. Dit laatste geldt zowel voor hun eigen huishouden als voor hun beleggingsportefeuille. Beleggers denken dat het voor de wereldeconomie beter is als een Democraat president van de Verenigde Staten wordt. Ook zijn beleggers weer wat positiever over de overheid als het gaat om het bevorderen van de Nederlandse economie.”
AEX
Ook zijn beleggers negatiever over de toekomstige AEX stand. Beleggers verwachten namelijk dat de AEX in november op 866 staat. Dat is lager dan wat zij voorspelden voor de maand oktober (937). Homan: “Het is begrijpelijk dat het enthousiasme bij beleggers deze maand is getemperd. Onder aanvoering van de Japanse beurs, daalden ook de andere beurzen halverwege de onderzoeksperiode stevig. Dat heeft effect op het beleggersvertrouwen.” ASML Holding blijft, ondanks de recente koersdaling van het bedrijf, het meest kansrijke AEX-bedrijf voor de komende drie maanden volgens het grootste deel van de beleggers (20%).
Negatiever over beursjaar en rendement
Ook is het oordeel van beleggers over het beursjaar tot nu toe negatiever dan vorig kwartaal. De groep voor wie het beursjaar beter is dan verwacht, is gekrompen naar 31% in augustus (het was 38% in mei). Toch zijn beleggers over het algemeen positief: voor 35% van hen is het beursjaar (veel) beter is dan verwacht en voor 20% van de beleggers is dit beursjaar (veel) minder goed dan verwacht. Homan: “Ondanks de negatieve koersontwikkeling in augustus bleven de meeste beurzen duidelijk boven de stand van begin dit jaar. Het is goed om dat ook in het achterhoofd te houden bij eventuele keuzes die beleggers maken in hun portefeuille.” Haalde in juli 9% van de beleggers een negatief rendement, in augustus was dat 21%. Het gemiddelde verlies was 5,4%. De meeste beleggers (79%) behaalden met een gemiddeld rendement van 5,7% deze maand juist winst.
Invloed Amerikaanse politiek op beurs
De meeste beleggers denken dat politieke verschuivingen van invloed zijn op de beurzen (57%). Bovendien denkt bijna elke belegger dat de Amerikaanse verkiezingen van invloed zijn op de beurs (88%), 58% denkt dat dit enigszins van invloed is en 30% denkt zelfs van zeer grote invloed. De meerderheid van de Nederlandse beleggers (57%) denkt dat het beter voor de wereldeconomie is als een Democraat de Amerikaanse verkiezingen wint. Gaat het om wat beter is voor de beurs, dan kiest een de meerderheid voor een Democraat (45%). Een Republikein geniet de voorkeur van 20% van de respondenten en 17% denkt dat er geen verschil zal zijn.
Fossiele energie
Beleggers denken dat de sector fossiele energie het meeste baat zou hebben bij een Republikein in het Witte Huis (35%). Als een Democraat de verkiezingen wint, verwachten beleggers dat de sectoren gezondheidszorg (29%) en duurzame energie (24%) erop vooruit gaan. Homan: “Afhankelijk van de uitkomsten van polls zie je deze door beleggers verwachte invloeden nu al terugkomen in de dagkoersen van genoemde sectoren. We volgen het dan ook op de voet.”
Positiever over overheid
Beleggers zijn in de afgelopen twee jaar positiever geworden over het aandeel van de overheid in het bevorderen van de Nederlandse economie. Met de stelling dat de overheid op dit moment voldoende doet om economische groei in Nederland te creëren, is 27% van de beleggers het (helemaal) eens. In augustus 2022 was dit nog 22%. Deze maand is 27% van de beleggers het (helemaal) niet eens met deze stelling. In augustus 2022 was dit nog 39%.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.