Forse daling aantal vergunde nieuwbouwwoningen

0

De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal van 2023 met 12,3% gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen was in het eerste kwartaal ruim een kwart lager dan een jaar eerder.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouwsector. De omzetstijging in de bouw komt voor een belangrijk deel door hogere prijzen. Zo waren de binnenlandse afzetprijzen van de hout- en bouwmaterialenindustrie 15,6% hoger dan een jaar eerder en steeg de omzet met 8,6%.

Nieuwbouwwoningen

In het eerste kwartaal van 2023 werd voor 12.800 te bouwen woningen een vergunning afgegeven, het laagste aantal sinds het tweede kwartaal van 2016. Dit is bijna 28% minder dan in het eerste kwartaal van 2022. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten woningen lager

De vergunde bouwkosten voor alle woningen daalden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 met bijna 29% naar bijna 2,6 miljard euro. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden met ruim 30% ten opzichte van die van voorgaand jaar tot ruim 2,0 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met ruim 20% tot 504 miljoen euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.