Forse daling aanbod restitutiepolissen

0

Volgens Independer wordt het steeds lastiger om vrije artsenkeuze te verzekeren. De productvergelijker heeft uitgezocht dat het aanbod restitutiepolissen dit jaar met 30% is afgenomen en de polissen die nog worden aangeboden vallen fors duurder uit.

Bij een restitutiepolis heeft de verzekerde een vrije keuze naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener hij of zij wil gaan. Bij een naturapolis moet de verzekerde eerst kijken of de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Volgens Independer waren er in 2019 nog 24 restitutiepolissen, nu zijn dat er 16. Vorig jaar nam ONVZ afscheid van de restitutiepolis, dit jaar volgen OHRA en Nationale-Nederlanden. “Tot nu toe is 1,5% van de afgesloten zorgverzekeringen een restitutiepolis, vorig jaar was dat nog 5,2%. Dat is ruim drie keer minder dus”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer.

Ook was de gemiddelde premie voor deze basisverzekering in 2014 nog 98 euro, inmiddels is dat al opgelopen tot gemiddeld 140,85 in de maand. “De premies voor restitutiepolissen zijn harder gestegen dan die van naturapolissen. Dat is ook de trend die we de afgelopen jaren zien”, zegt Knopperts. Volgens hem nam het aantal naturapolissen de afgelopen jaren wel toe. Sinds 2020 kwamen er vijf nieuwe polissen bij.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.