Forse boete voor pensioenproduct Aegon

0

De AFM heeft Aegon Levensverzekering eerder dit jaar een bestuurlijke boete van 500.000 opgelegd omdat het bij de ontwikkeling en aanpassing van het Uitkerend Beleggingspensioen (UBP) niet de voorschriften voor het productontwikkelingsproces in acht heeft genomen.

De toezichthouder heeft onderzocht of Aegon bij de ontwikkeling van het UBP heeft voldaan aan de sinds 1 januari 2013 geldende normen voor het productontwikkelingsproces, officieel PARP: Product Approval and Review Process. Hierbij heeft de AFM tekortkomingen geconstateerd. Zo was niet duidelijk voor welke klanten het product geschikt is, waardoor het product terecht kon komen bij consumenten voor wie het niet geschikt was. De AFM heeft de overtreding vastgesteld in de periode 30 november 2016 tot 1 januari 2018.

Wet verbeterde premieregeling

Op 1 september 2016 trad de Wet verbeterde premieregeling (Wvp) in werking. Naar aanleiding hiervan bracht Aegon op 30 november 2016 het UBP op de markt. Een volgens AFM complex en impactvol pensioenproduct met een variabele uitkering. De hoogte van de uitkering is onder meer afhankelijk van de beleggingsresultaten en gedurende de looptijd kan het product niet worden gewijzigd. Klanten moeten de risico’s van zo’n variabel product dus kunnen en willen dragen.

Verwijtbaarheid

De opgelegde boete is conform het geldende basisbedrag voor deze zaak. De AFM ziet gezien de ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid geen aanleiding voor een aanpassing van het basisbedrag. Wel spreekt de AFM haar waardering uit over de constructieve opstelling van AEGON gedurende het onderzoek en de maatregelen die zijn genomen om herhaling te voorkomen en eventuele nadelige gevolgen van de overtreding voor haar klanten ondervangt. AEGON heeft geen bezwaar aangetekend tegen het boetebesluit van de AFM, waardoor dit op 24 juni 2020 onherroepelijk is geworden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.