Fors meer samenlevingscontracten

0

Notarissen blijven druk met de overdracht van onroerend goed en het passeren van hypotheekakten. In januari passeerden ze bijna 32.500 transportakten; ruim 2.500 meer dan in januari 2020.  Dat is een stijging van 8,5%. Het aantal hypotheken komt met in totaal bijna 38.300 zelfs ruim 21% hoger uit.

De komende maanden lijken notarissen het wel iets rustiger te krijgen. Gevraagd naar het aantal nieuwe zaken gaven ruim 200 notarissen in het maandelijkse onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aan dat dit aantal op alle terreinen stabiliseert of zelfs afneemt.

Opvallend is vooral het grote aantal notarissen dat aangeeft dat het aantal akten in de vastgoedpraktijk afneemt. 40% van de KNB-respondenten geeft aan dat het aantal nieuwe zaken afgelopen maand is afgenomen, bij 44% is dat aantal gelijk gebleven en bij 16% is het aantal nieuwe zaken gestegen.

Meer samenlevingscontracten

Binnen de familiepraktijk vallen de cijfers in vergelijking met begin 2020 wat tegen. Het aantal testamenten lag vorige maand bijna 6% lager en het aantal levenstestamenten ruim 12% lager dan in januari 2020. Samenlevers zochten wel massaal de weg naar de notaris; het aantal samenlevingscontracten nam met bijna 44% toe tot 4.839 akten. Het coronavirus blijft zorgen voor meer verklaringen van erfrecht. Afgelopen maand gaven notarissen er 6.183 af, 395 meer dan vorig jaar januari.

Voor de familiepraktijk meldt 14% van de KNB-respondenten een toename, 30% een afname en bij 56% blijft het aantal nieuwe zaken naar verwachting hetzelfde als vorige maand. In de ondernemingspraktijk is het aantal nieuwe zaken bij 60% van de respondenten ongewijzigd gebleven, 25% ziet een afname en 15% verwacht een toename. In de ondernemingspraktijk noteerde de oprichting van een bv een kleine stijging van 1,1%. Het aantal opgerichte stichtingen daarentegen viel met een daling van iets meer dan 22% tegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.