Fors meer fraude gemeld bij CBV

0

Verzekeraars hebben in 2015 10% meer fraude gemeld bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit dan het jaar ervoor. Per maand klopten zij gemiddeld 309 keer aan bij het CBV, onderdeel van het Verbond.

Dat blijkt uit de nieuwe factsheet die het Centrum heeft gepresenteerd. De meeste fraudeonderzoeken vonden, net als in eerdere jaren, plaats in de branches motorrijtuigen en brand. “Opvallend is dat er in 2015 flink meer incidentonderzoeken plaatsvonden bij verzekeringen waarbij de financiële impact van fraude relatief hoog is: bij hypotheken, leven en arbeidsongeschiktheid. We ontvingen maar liefst vijf keer zo veel incidentmeldingen over hypotheek-gerelateerde verzekeringen.”

Moord

De factsheet maakt volgens de onderzoekers goed duidelijk dat samenwerking en informatiedeling loont. “Allereerst natuurlijk tussen verzekeraars onderling. Des te meer onderzoekinformatie zij melden, hoe gerichter we te werk kunnen gaan. Daarnaast moeten ze de informatie ook delen met partijen als de politie en het OM. Zo kon het CBV de belanghebbende verzekeraars na een politietip informeren over een mobiel die niet gestolen bleek en twee inbraken die niet bleken te hebben plaatsgevonden. Verder bleken twee sterfgevallen moord te zijn om verzekeringsuitkeringen te innen. De dader kon uiteraard fluiten naar zijn claims op de overlijdensrisicoverzekeringen van zijn slachtoffers en kreeg levenslang.”

Gouden tips

Verder bleken tips zowel letterlijk als figuurlijk goud waard. In 2015 deed de politie veelvuldig een beroep op het CBV om garant te staan voor uit te keren tipgeld. In achttien met succes afgeronde politieonderzoeken hebben verzekeraars in totaal 14.500 euro aan tipgeld betaald. De dagwaarde van de goederen die door de tips zijn teruggevonden was bijna 188.000 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.