Fors meer e-bikes gestolen

0

De e-bike is niet meer alleen populair onder ouderen; er is een flinke stijging te zien in aanschaf van e-bikes onder personen tot 35 jaar. Vergelijkingssite Pricewise dook in de cijfers en vond uit dat het aantal aangiftes van gestolen e-bikes ook het grootst is binnen die groep. “Het diefstalrisico lag bij jongeren ruim 4,5 keer hoger dan bij 65-plussers.”

De 65-plussers blijken de fiets namelijk vaker veilig op slot in een schuur of berging, terwijl de jongere doelgroep de fiets vaker op slot in de stad laat staan. Zo’n 10% van het totaal aantal gestolen fietsen staat echter niet vast. De e-bike op slot zetten (met eventueel tweede slot) is vanzelfsprekend essentieel om een diefstal te claimen bij de verzekeraar.

Het diefstalpercentage van e-bikes lag altijd fors lager dan bij stadsfietsen, maar ligt volgens de vergelijkingssite inmiddels bijna op hetzelfde niveau. “Zo waren er ruim 18.000 aangiftes voor gestolen e-bikes en hoewel het aantal gestolen fietsen volgens cijfers van het CBS afneemt, neemt het aantal gestolen e-bikes juist toe. Daarnaar deed S.A.F.E. onderzoek. De politie spreekt zelfs over een landelijk crimineel netwerk. De toename in het aantal gestolen e-bikes is een gevolg van de toenemende vraag.”

Track en trace

Een gestolen e-bike is door een track-en-trace-systeem vaak terug te vinden. Zo’n 80% van de gestolen e-bikes wordt hiermee opgespoord, vond Pricewise uit. “Niet iedereen heeft een track-en-trace-systeem op de e-bike, hier zijn namelijk extra kosten aan verbonden. Aangifte doen bij een gestolen e-bike blijft nuttig en voor een vergoeding vanuit de fietsverzekering zelfs noodzakelijk. De verzekeraar vraagt namelijk altijd een aangiftebewijs voordat deze een bedrag voor de gestolen fiets uitkeert. Aangifte doen bij de politie zorgt ervoor dat de e-bike in het fietsdiefstalregister komt te staan. Aan de hand van het framenummer kan de fiets dan opgespoord worden. Voorafgaand aan de aanschaf van een tweedehands e-bike is het verstandig om bij de RDW te controleren of de fiets als gestolen geregistreerd staat.”

Fors meer e-bikes en bakfietsen gestolen

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.